Locuitorii din satul european Şinca Nouă s-au pregătit de europarlamentare
Locuitorii satului braşovean declarat oficial sat european au ieşit duminică la vot să-şi trimită reprezentanţii la Bruxelles. Este vorba despre comunitatea de la Şinca Nouă. Localitatea a devenit europeană cu doi ani înainte ca România să devină stat membru.
Şinca Nouă a primit titulatura de sat european după ce în anul 2005 a participat la un concurs organizat de Comisia Europeană. În competiţie nu s-a urmărit cât de dezvoltată era comuna.
"Titlul nu s-a referit la bogăţia sau la nivelul de realizare a infrastructurii din sat, s-a referit la mentalitate, la puterea de muncă şi la atitudinea localnicilor", a declarat primarul localităţii Dumitru Flucuş.
Toţi sătenii ştiu că locuiesc într-un "sat european" şi sunt mulţumiţi de beneficiile acestei titulaturi.
Pe lângă faptul că Şinca Nouă este sat european, acesta e şi certificat ecologic. Asta înseamnă că localnicii de aici lucrează pământul în mod tradiţional ca acum 100 de ani şi nu folosesc niciodată îngrăşăminte chimice.
Asta înseamnă că toate produsele de la ouă, lapte, carne până la legume pot fi comercializate în Uniunea Europeană ca produse ecologice. Chiar dacă Şinca Nouă este cunoscută în Europa, localnicii de aici se confruntă cu aceleaşi probleme: pensii mici şi munca din agricultură plătită prost.