MENIU

Locuitorii din Frăteşti, judeţul Giurgiu, au protestat faţă de amplasarea unui depozit ecologic

Foto: RTV

Peste 60 de oameni din comuna Frăteşti, judeţul Giurgiu, au protestat, sâmbătă, în cadrul unei adunări populare, faţă de locaţia viitorului depozit ecologic care ar urma să fie amplasat la circa 4 kilometri de satul lor, sătenii cerând amenajarea depozitului la 20 de kilometri de localitate.

Liderul protestatarilor, Victor Ioaniţescu, a afirmat că, dacă vor demara lucrările la depozitul ecologic, va trimite un memoriu chiar la Bruxelles.

"Am peste 950 de semnături ale oamenilor care nu vor depozitul ecologic lângă Frăteşti. Dacă vor începe lucrările, noi ne vom lega cu lanţuri de utilaje, vom boicota alegerile europarlamentare şi cele pentru prezidenţiale. Mergem şi la Avocatul Poporului, şi la Bruxelles ajungem cu memoriul. Terenul pe care vor să facă groapa este roditor, sunt acolo patru ape subterane din care mai multe firme îmbuteliază apă plată. Nu are cum să fie complet sigură groapa, pentru că vor fi cutremure şi românul e tot român, suntem la 50 de ani distanţă de alte ţări, nu credem că va fi un depozit ca cele din străinătate", a spus Ioaniţescu.

Acesta a precizat că locaţia unde sătenii sunt de acord să fie amenajat depozitul, la Padina Stoeneştiului, terenul este unul neroditor şi nu există nici ape subterane. "Locul unde vrem să fie groapa nu este roditor, acolo nu încurcă pe nimeni. Dar avem şi o condiţie, şi dacă se face la padină, să nu mirosim gunoiul pe gratis, ci Făteşti să primească 33% din încasări, din venitul produs de această groapă, bani cu care să se facă iluminatul public, să e asfalteze străzile", a mai spus Victor Ioaniţescu.

Pe de altă parte, acesta a declarat că oamenii din Frăteşti nu au fost consultaţi cu privire la locaţia depozitului ecologic, şi a prezentat o serie de documente pe baza cărora a făcut plângere penală împotriva Consiliului Local Frăteşti.

Primarul comunei Frăteşti, Marian Cărăţeanu, a declarat după adunarea populară, că au fost urmate toate etapele în întocmirea proiectului pentru depozitul ecologic.

Potrivit acestuia, depozitul ecologic nu poate fi amenajat acolo unde cer oamenii, la padina din Stoeneşti, pentru că terenul respectiv a fost deja atribuit unei firme care va amenaja o fabrică de lapte.

Depozitul ecologic din Giurgiu, ar urma să fie amenajat pe şoseaua Giurgiu-Ghimpaţi, la kilometrul 14. Legislaţia europeană prevede ca un depozit ecologic să fie situat la cel puţin un kilometru distanţă de o localitate. Conform proiectului întocmit de autorităţile din Giurgiu, depozitul va fi amplasat la cel puţin doi kilometri distanţă faţă de orice localitate învecinată. Suprafaţa depozitului va fi de 16,44 hectare.

Conform specialiştilor de mediu, un sistem de management integrat al deşeurilor presupune depozitarea deşeurilor după ce au fost tratate, după ce a fost redus volumul lor, şi are mai multe componente, de colectare, reciclare, tratare şi în final de depozitare.

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei de Protecţia Mediului Giurgiu, depozitul ecologic va fi izolat, astfel încât nu va exista nici un pericol de poluare a solului, apei sau aerului.
Mai multe articole despre:
protest Giurgiu depozit ecologic