Lista lui Schindler a fost găsită într-o bibliotecă din Sidney
O listă cu numele a 801 evrei salvaţi de omul de afaceri Oskar Schindler, care a inspirat un roman şi filmul câştigător al unui Oscar, "Lista lui Schindler", a fost găsită de angajaţii unei biblioteci din Sidney printre manuscrisele scriitorului australian Thomas Keneally.
Librarul curator Olwen Pryke a descris lista, care conţine 801 nume de evrei, ca fiind unul dintre cele mai importante documente ale secolului XX, deoarece aceasta a salvat câteva sute de vieţi.
Oskar Schindler s-a născut în 1908 pe teritoriul actual al republicii cehe, unde se vorbea limba germană. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Schindler şi-a folosit relaţiile pentru a câştiga controlul asupra unei întreprinderi din Polonia, la scurt timp după ce Hitler a invadat ţara. Folosind mita şi relaţiile sale, omul de afaceri a convins oficialităţile că angajaţii săi evrei sunt utili şi că nu ar trebui să fie trimişi în lagărele de concentrare.
Biblioteca din Sidney a achiziţionat în 1996 şase cutii cu materiale folosite de scriitorul Thomas Keneally pentru a se documenta înainte de scrierea romanului pentru a câştigat un premiu Booker, publicat original cu titlul "Schindler's Ark".
În 1993, regizorul Steven Spielberg a ecranizat romanul, cu Liam Neeson în rolul lui Schindler şi Ralph Fiennes în rolul şefului taberei naziste.
Documentul de 13 pagini găsit la Sidney a fost încredinţat scriitorului australian în 1980 de Leopold Pfefferberg, regăsit şi el pe listă ca "muncitorul numărul 173", cel care a încercat să îl convingă pe romancier să scrie povestea lui Schindler.