MENIU

Liga I - Doar 7 formaţii au avut acelaşi antrenor pe tot parcursul sezonului 2008-2009! Sabău, cel mai longeviv

Foto: NewsIn

Doar şapte grupări din cele 18 ale Ligii I au încheiat sezonul 2008-2009 având acelaşi antrenor, iar în cele 34 de runde au activat 38 de tehnicieni, cu doar unul mai puţin decât în ediţia precedentă de campionat.

Înainte de începerea sezonului, Comitetul Executiv al FRF a adoptat "Legea Rădulescu", tocmai în ideea de a stopa schimbările dese de antrenori din fotbalul românesc, însă chiar şi în aceste condiţii situaţia nu s-a schimbat aproape deloc.

Astfel, doar şapte tehnicieni au reuşit să încheie sezonul pe banca aceleiaşi echipe la care s-au aflat şi în prima etapă, dintre care trei la nou-promovate, Răzvan Lucescu (FC Braşov), Ionuţ Badea (FC Argeş) şi Cristian Pustai (Gaz Metan Mediaş), iar alţi trei se află la echipele respective de mai mult de două sezoane, Ioan Ovidiu Sabău (Gloria Bistriţa), Petre Grigoraş (Oţelul Galaţi) şi Dan Petrescu (Unirea Urziceni).

Singura noutate este menţinerea ca antrenor la Dinamo a lui Mircea Rednic pe tot parcursul sezonului, ţinând cont că în ediţia trecută de campionat, gruparea din Ştefan cel Mare a avut nu mai puţin de patru tehnicieni.

În sezonul 2007-2008 au rezistat tot şapte antrenori pe tot parcursul sezonului, pe lângă cei trei enumeraţi mai sus, adăugându-se Duşan Uhrin (FC Timişoara), Ioan Andone (CFR Cluj), Viorel Hizo (Ceahlăul) şi Ionuţ Popa (Politehnica Iaşi).

În acest campionat, cele mai instabile bănci tehnici au fost cele ale granzilor CFR Cluj, Steaua şi Rapid, dar şi a retrogradatelor Gloria Buzău şi CS Otopeni:

CFR Cluj:
Ioan Andone (1-6), Maurizio Trombetta (7-17), Duşan Uhrin (18-22), Antonio Conceicao (23-34);

Steaua:
Marius Lăcătuş (1-11, 18-31), Massimo Pedrazzini (12, 32-34), Dorinel Munteanu (13-17);

Rapid: Jose Peseiro (1-9, 11-17), Nicolae Manea (10), Marian Rada (18-28), Viorel Hizo (29-34);

Gloria Buzău: Ştefan Stoica (1-3), Alvaro Magalhaes (4-9), Mario Marinică (10-17), Ion Balaur (18-34);

CS Otopeni: Miodrag Jesic (1-4), Gabriel Mărgărit (3-6), Marian Bucurescu (7-16), Liviu Ciobotariu (17-34);

FC Timişoara a avut de-a lungul sezonului trei antrenori, pe Duşan Uhrin (1-17), Gabi Balint (18-33) şi Valentin Velcea (34), la fel ca FC Vaslui, care a fost pregătită de Viorel Hizo (1-13), Viorel Moldovan (14-32) şi Cristian Dulca (33-34).

Universitatea Craiova, Pandurii Târgu Jiu, Farul Constanţa şi Politehnica Iaşi au schimbat câte o dată antrenorul, fiecare conducând cel puţin opt jocuri, iar în cazul lui Napoli acesta a fost demis după etapa a 31-a.

Printre cei 38 de tehnicieni, doi au reuşit să încalce prevederea principală a "Legii Rădulescu" şi au pregătit două echipe în acelaşi sezon. Duşan Uhrin a fost demis de la FC Timişoara la finalul turului, iar imediat a preluat CFR Cluj, unde nu a rezistat decât cinci etape, în timp ce Viorel Hizo a fost concediat de FC Vaslui după 13 etape, iar înaintea etapei a 29-a a fost numit principal la Rapid. În ambele cazuri, cluburile au apelat la aceeaşi strategie, trecându-i pe amândoi în alte funcţii decât cea de antrenor.

Alţi doi antrenori, Ion Balaur de la Gloria Buzău şi Cristian Cămui de la Farul Constanţa, sunt trecuţi cu alte funcţii pe foaia de joc din cauza faptului că nu deţin licenţă PRO, iar locul lor este ocupat onorific de Constantin Cârstea, respectiv Lucian Marinof. De asemenea, Ionel Gane (Universitatea Craiova) şi Valentin Velcea (FC Timişoara), numiţi ca interimari, au primit dispensă din partea FRF pentru a conduce meciurile din finalul sezonului.

Fostul internaţional Ioan Ovidiu Sabău este în prezent cel mai longeviv antrenor din prima divizie, conducând neîntrerupt gruparea Gloria Bistriţa de la începutul sezonului 2005-2006, timp în care a adunat 132 de jocuri.

Cel mai în vârstă antrenor din acest sezon a fost Viorel Hizo (62 de ani), născut pe 6 februarie 1947, care a debutat ca principal în 1990, atunci când cel mai tânăt tehnician din Liga I, Ionuţ Badea (33 de ani) de la FC Argeş, avea doar 15 ani, el fiind născut pe 14 octombrie 1975.

Cinci dintre cei 38 de tehnicieni sunt străini, Duşan Uhrin este ceh, Nicolo Napoli şi Cristiano Bergodi sunt italieni, Alvaro Magalhaes e portughez, iar Miodrag Jesic provine din Serbia.