Liberalii sunt supăraţi de împărţirea grupurilor parlamentare de prietenie
Nemulţumiţi de prietenia cu Turkmenistanul, Kazahstanul sau Vietnamul. Aşa sunt liberalii după ce partidele şi-au împărţit şefiile celor 87 de grupuri parlamentare de prietenie. Aleşii PNL se plâng că PDL şi PSD şi-au oprit toate statele europene şi că le-au lăsat lor ţările cele mai puţin tentante. Supărarea liberalilor riscă să ţină blocate în parlament procedurile de validare a grupurilor de prietenie.
Nemulţumirea liberalilor a răbufnit la şedinţa Birourilor Permanente. Liderul grupului parlamentar PNL de la Senat, Puiu Haşotti, s-a plâns de repartizarea şefiei grupurilor de prietenie.
"Pentru Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor şi din Senat sunt repartizate funcţii în grupurile de prietenie în ţări de care, cu siguranţă, nu foarte mulţi am fi foarte interesaţi. Eu nu spun că vreun grup de prietenie este mult mai important decât altul, spun doar că sunt grupuri de prietenie mai tentante şi mai puţin tentante... ". Aceasta este opinia PNL enuţată în stenograma şedinţei BP reunite din 2 martie 2009.
Printre altele, liberalilor le-a revenit şefia grupurilor de prietenie
pentru Algeria, Armenia, Iran, Kazahstan, Pakistan, Panama, Peru,
Tunisia, Turkmenistan şi Vietnam. Mircea Geoană a găsit o explicaţie
pentru împărţire: "Eu vă spun că harta geopolitică a lumii se reaşează şi cred că Grupul parlamentar al PNL anticipează anumite mutaţii".
Nici social-democratul Ioan Munteanu, preşedintele comitetului de
coordonare a celor 87 de grupuri de prietenie, nu vede niciun motiv de
nemulţumire.
Luni, senatorii şi deputaţii urmează să voteze în şedinţă de plen reunit componenţa grupurilor parlamentare de prietenie. Faţă de legislatura trecută, conducerile cele două Camere au decis să înfiinţeze două noi grupuri de prietenie: cu Singapore şi Quatar.