Liber la turism electoral: Sistemul electronic pentru combaterea votului multiplu nu se va aplica la prezidenţiale
Sistemul electronic pentru combaterea votului multiplu nu se va aplica pentru alegerile din această toamnă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, după şedinţa de miercuri, proiectul de Ordonanţă privind alegerea preşedintelui urmând a fi adoptat sâmbătă.
"În şedinţa de Guvern de miercuri s-a discutat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României. Primul-ministru Emil Boc a precizat că nu se vor aduce modificări în ceea ce priveşte exercitarea drepturilor electorale, ci doar o serie de schimbări tehnice care vizează organizarea secţiilor de votare şi desfăşurarea votului. O decizie finală se va lua în şedinţa de Guvern de sâmbătă de la ora 10.00", a precizat Ioana Muntean.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunţat că sistemul electronic pentru combaterea votului multiplu nu se va aplica, "cel puţin nu pentru alegerile din această toamnă". "Executivul consideră că mai este nevoie de timp pentru pregătirea implementării unui asemenea sistem complex, dar se vor lua toate măsurile necesare pentru evitarea fraudelor electorale", a spus Muntean.
Secretarul executiv al PD-L Mircea Toader a anunţat luni că PD-L şi PSD s-au pus de acord asupra organizării de secţii speciale pentru cei care nu vor fi în localitatea de reşedinţă în ziua alegerilor prezidenţiale şi să nu mai fie verificat votul multiplu la acest scrutin.
"Am renunţat la soft pentru că se putea defecta sau bloca într-o parte şi apoi toată lumea striga că este vorba de o fraudă", a explicat Mircea Toader. Secţiile pentru cei aflaţi în tranzit urmează să fie amenajate în locuri uşor de găsit, precum gări, aeroporturi sau spitale. Toader a precizat că o asemenea secţie ar putea fi înfiinţată la fiecare 10.000 de locuitori, în cazul comunelor, în timp ce pentru oraşe, norma preconizată este de 50.000 de locuitori.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a declanşat, pe 21 august, licitaţia pentru achiziţia soft-ului care va arhiva şi verifica listele electorale de la alegerile pentru Parlamentul European, program pentru care a alocat 600.000 de euro, procedurile de achiziţie urmând să se finalizeze pe 4 septembrie.
AEP solicită ca, în termen de 60 de zile, câştigătorul contractului să arhiveze aproximativ 1.000.000 de pagini reprezentând liste electorale şi, în acelaşi timp, să pună la dispoziţie soft-ul de verificare a votului dublu.
"Obiectivul proiectului este de a achiziţiona serviciile de arhivare electronică necesare obţinerii reproducerii fidele a listelor electorale de la alegerile parlamentare, cât şi textul din cadrul acestora, informaţii necesare pentru regăsirea ulterioară a documentelor arhivate electronic, cât şi pentru verificarea persoanelor care votează fără a avea drept de vot sau care votează de mai multe ori", se precizează în documentaţia AEP.
Listele electorale trecute în format electronic trebuie clasificate pe mai multe categorii, respectiv judeţ, municipiu, oraş, sector (pentru municipiul Bucureşti), comună, sat, stradă, numărul secţie de votare, numărul curent al listei, semnatura alegătorului (poza), nume alegător, prenume alegător, cod numeric personal, serie şi număr act de identitate, domiciliul (nr. imobil, bloc, apt., etc), cetăţenia (pentru listele speciale), localitatea în care e organizată secţia de votare (pentru listele suplimentare), ţara în care este organizată secţia de votare (pentru listele suplimentare).