Legea salarizării unice, pe ultima sută de metri
Proiectul legii de salarizare unică în sistemul bugetar a ajuns pe masa Guvernului, iar mai apoi în dezbatere publică. După ce coeficienţii de salarizare din lege au fost diminuaţi de două ori, sindicatele din educaţie spun că dascălii ar putea primi salarii mai mici decât cele din prezent, asta dacă la baza grilei va sta un salariu minim pe economie de 600 de lei.
Discuţiile pe legea unică de salarizare în sistemnul bugetar au început în urmă cu mai bine de jumătate de an. Principiile legii au fost puse la punct uşor, până când a venit vorba de bani.
Deşi Guvernul a anunţat că proiectul va fi gata până la 20 iunie şi mai apoi 30 iunie, nici unul dintre termene nu a fost respectat. Negocierile între sindicate şi Guvern s-au împotmolit din două motive: cine ocupă primele locuri în grila de salarizare şi ce salarii se vor acorda. Veniturile propuse de sindicate au fost respinse pentru că bugetul nu ar fi făcut faţă.
Aşa se face că Ministerul Muncii a tăiat 40% din coeficienţii de salarizare, iar mai apoi 25%. Cei mai nemulţumiţi au fost dascălii şi magistraţii. Vestea bună este că nu vor fi micşorate salariile actuale. De la 1 ianuarie 2010, salariul minim va creşte de la 600 la 750 de lei, urmând ca în 2015 să ajungă la 1.110 lei.
În proiectul legii se specifică, însă faptul că salariile vor fi mărite dacă există resurse la buget.