MENIU

Legea privind stocarea convorbirilor telefonice a fost declarată neconstituţională

Foto: Realitatea TV

Legea nr 298/2008 a stocării datelor a fost declarată neconstituţională, CCR luând în discuţie, joi, excepţia invocată de Comisariatul pentru Societate Civilă în cadrul unui proces intentat companiei de telefonie mobilă Orange.

Potrivit comisarului general al organizaţiei, Ioan Prodan, Comisariatul pentru Societatea Civilă a chemat în instanţă compania Orange, cu care are contract pentru prestarea de servicii de telefonie mobilă, pentru ca aceasta să fie obligată să respecte clauzele contractuale ce privesc confidenţialitatea convorbirilor telefonice.

"Am solicitat prin ordonanţă preşedinţială ca pârâta (n.r. Orange) să fie obligată respecte contractele de furnizare privind intimitatea convorbirilor telefonice. Vrem să ridicăm excepţia de neconstituţionalitate şi să transferăm procesul la Curtea Constituţională, cerând Curţii anularea legii", declara Ioan Prodan în februarie.

În excepţia de neconstituţionalitate ridicată, Comisariatul arată că Legea 298 nu ar respecta dispoziţiile mai multor articole din Constituţie care reglementează drepturi fundamentale ale omului: articolul 28, privind secretul corespondenţei, articolul 26 privind viaţa intimă familială şi privată, articol 25 privind libera circulaţie şi articolul 30 privind libertatea de exprimare.

Prodan consideră că Legea 298 face din "fiecare cetăţean român un posibil infractor". "Prin această lege se aduce o atingere gravă în primul rând cetăţeanului de rând pentru că fiecare cetăţean prin această lege poate fi privit ca un infractor.(...) Se încalcă demnitatea poporului român. Este o lege abuzivă care încalcă nişte drepturi constituţionale garantate de statul român. (...)Este clar că nu se doreşte doar ambalajul bomboanei, ci se doreşte şi preluarea conţinutului a ceea ce există.", a declarat Prodan, în cadrul unei conferinţe de presă.

În plus, Prodan bănuieşte că legea va servi intereselor unor persoane corupte care se vor folosi de informaţiile şi de datele preluate din convorbirile telefonice pentru "a şantaja oameni politici sau sau oameni publici în sensul de  le schimba opţiunea sau de a-i face să tacă".

Procesul a început pe 5 februarie la Tribunalul Bucureşti, dar a fost suspendat după ce instanţa a dispus sesizarea Curţii Constituţionale.
Mai multe articole despre:
lege telefonie CCR stocare neconstituţionalitate