MENIU

Leancă speră într-o diminuare a taxei pentru permisul de şedere, după discuţiile cu Boc

Foto: voceabasarabiei.net

Ministrul de Externe al R. Moldova, Iurie Leancă, a spus că problema dublării taxei consulare pentru obţinerea permisului de şedere în România, faţă de care studenţii moldoveni din Galaţi au protestat joi, va fi discutată vineri de cei doi premieri, partea moldoveană sperând la o diminuare a taxei.

"Vom discuta şi la întâlnirea dintre cei doi prim-miniştri şi subiectul la care v-aţi referit, aceste taxe. Să vedem dacă e ceva care ţine de anumite de rigori din afară sau dacă e ceva care ţine de competenţa guvernului de la Bucureşti. Sperăm că vom vedea o reacţie pozitivă şi că drept urmare a acestor discuţii vom vedea o diminuare şi nu o creştere a acestor taxe", a spus Iurie Leancă, după ce a fost întrebat despre dublarea taxei pentru obţinerea permisului de şedere în România.

Emil Boc şi omologul său moldovean, Vlad Filat, urmează să aibă o întâlnire bilaterală vineri după-masă, după care vor semna şi Convenţia privind micul trafic de frontieră.

Leancă a mai atras atenţia că studenţii care au venit din R. Moldova să îşi facă studiile în România provin din familii cu situaţii financiare dificile şi atunci "orice nouă taxă le creează probleme suplimentare".

Circa 30 de studenţi basarabeni care învaţă la Galaţi s-au adunat, joi după-amiază, pe treptele Universităţii "Dunărea de Jos", în semn de protest faţă de dublarea taxei consulare de la 60 la 120 de euro. Taxa este percepută de autorităţile române pentru eliberarea permisului de şedere în ţara noastră, valabil un an.

Ministrul moldovean s-a arătat însă optimist că relansarea relaţiilor dintre România şi R. Moldova va contribui la rezolvarea unor astfel de probleme. "Reluarea dialogului politic dintre Chişinău şi Bucureşti urmează să ne permită să punem în discuţie probleme concrete, punctuale, să ne debarasăm de metoda retoricii gălăgioase şi să abordăm chestiuni concrete care aduc prejudicii sau beneficii pentru cetăţenii din ambele ţări", a evidenţiat el.

În acest context, Leancă a amintit şi de problema pe care o reprezintă faptul că un cetăţean moldovean, ca să obţină viză de România, trebuie să facă dovada că dispune de 500 de euro pentru cheltuieli. "În ceea ce priveşte problema obţinerii vizei pentru cetăţenii R. Moldova, cei 500 de euro de care trebuie să dai dovadă înţeleg că este o rigoare impusă de Bruxelles, dar am vorbit deja cu colegii de la Bucureşti şi am obţinut promisiunea lor că vor încerca să discute acest subiect şi la Bruxelles şi să vină cu o anumită imaginaţie", a declarat Leancă.

"Vreau să spun că sunt foarte încrezător că atunci când venim cu o atitudine de deschidere, constructivă, vom găsi şi am găsit deja parteneri parteneri receptivi. Sunt convins că în acest format vom reuşi să rezolvăm problemele care în mod special ţin de competenţele guvernului de la Bucureşti", a mai spus şeful diplomaţiei moldovene.

Studenţii basarabeni care au protestat joi la Galaţi susţin că legea care reglementează perceperea taxei pentru permisul de şedere este neclară în privinţa categoriilor de plătitori. Astfel, sunt scutiţi de la plata taxei consulare studenţii străini care învaţă la buget şi încasează şi bursă de merit. În schimb, colegii lor de la buget care nu iau bursă sunt nevoiţi să achite obligaţia consulară pentru a putea studia în România.

Tinerii basarabeni le cer autorităţilor române să îi scutească şi pe aceştia din urmă de la plata taxei consulare. "Studenţilor care sunt la 'fără taxă-fără bursă' li se plătesc toate taxele de şcolarizare de către statul român şi am dori să le fie plătită şi această taxă consulară de 120 de euro. În această situaţie, la Galaţi sunt circa 60 de studenţi", a declarat, joi, vicepreşedintele Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din Galaţi, Roman Mercuşev.

Potrivit lui Mercuşev, situaţia nu este nouă. În anii anteriori, numărul studenţilor de pe locurile bugetate care nu încasau bursă şi erau, deci, obligaţi la plata taxei consulare era mai mic, iar ei nu apelau la sprijinul organizaţiilor studenţeşti. Anul acesta, însă, statul român a mai oferit 1.000 de locuri bugetate, fără bursă, în toate centrele universitare din România, aşa că problema achitării taxei consulare s-a generalizat.

Roman Mercuşev a declarat că organizaţiile studenţilor basarabeni vor depune, în curând, memorii la Ministerul Afacerilor Externe şi la Ministerul Educaţiei, cărora le vor solicita în mod expres să îi scutească de la plata acestei obligaţii şi pe tinerii care ocupă un loc bugetat de statul român, dar care nu încasează bursă de merit.

În prezent, taxa consulară mai este achitată şi de studenţii basarabeni care îşi plătesc singuri şcolarizarea. "Pentru ei nu vom cere facilitatea scutirii de la plata taxei consulare deorece, atunci când s-au hotărât să studieze în România, ei şi-au făcut un buget în care cu siguranţă au luat în calcul şi taxa consulară", a explicat Roman Mercuşev.

Şi Asociaţia Tinerilor Basarabeni (ATB) Iaşi a organizat, joi, un flash-mob în faţa Serviciului de Imigrări şi a cerut autorităţilor române să elimine taxa consulară de 120 de euro pe care tinerii din Republica Moldova care studiază în România trebuie să o achite anual. La acţiune, intitulată "Nu vă faceţi că plouă!", au participat aproximativ 20 de studenţi basarabeni, aceştia având în mâini umbrele.

"Cerem eliminarea taxei consulare şi elaborarea unui cadru legislativ care să permită într-adevăr accesul tinerilor din Republica Moldova la studii în România. Taxa consulară a crescut în 2009 la 120 euro de la 60 de dolari şi ne este foarte greu să o achităm. Există cazuri în care unii studenţi au renunţat la studii tocmai din cauza acestei taxe", a declarat liderul ATB Iaşi, Dan Caranfil.