La târgul educaţional din Capitală au participat peste 2.000 de tineri interesaţi să studieze în străinătate
Peste 2.000 de tineri au vizitat, sâmbătă şi duminică, târgul educaţional din Bucureşti. Ei au aflat, de la reprezentanţii a circa 30 de universităţi din străinătate, informaţii despre modalitatea de admitere, bursele oferite şi soluţiile de acoperire a costurilor studiilor.
Interesul liceenilor prezenţi la târg se îndreaptă, în continuare, spre zona de business, medicină, media, relaţii publice şi diplomaţie. În ceea ce îi priveşte pe cei care au absolvit deja facultatea, ei aleg masterate în finanţe, marketing, dar şi construcţii şi inginerie.
"Este foarte interesant că a crescut foarte tare interesul participanţilor la astfel de târguri pentru studii de licenţă, faţă de cel pentru studiile de masterat, aşa cum era până acum. Sunt foarte mulţi elevi de liceu care au venit aici cu părinţii, pentru a se pregăti să aplice la universităţi din Marea Britanie, Elveţia, Olanda sau Danemarca. De altfel, acesta este cel mai bun moment pentru astfel de târguri, pentru că deja din ianuarie încep termenele limită pentru înscrierea la universităţi, iar până atunci elevii trebuie să aibă timp să se decidă şi să-şi obţină certificatele de limbă şi documentele necesare", a explicat Irina Chrisova, coordonatorul târgului.
"Am terminat la Academia de Studii Economice din Bucureşti, anul acesta, şi am încercat să mă angajez, însă, deocamdată, nu am găsit un loc de muncă. Voiam oricum să dau la master, dar cred aş avea mai multe şanse la o carieră şi la o viaţă mai bună dacă aş face asta la o universitate din Marea Britanie, de pildă, mai ales că mă ajută şi părinţii cu bani", spune o tânără interesată de programele de masterat în domeniul financiar-bancar.
Părinţii, de altfel, sunt cei care, în multe cazuri, îi îndeamnă pe copii spre studii în străinătate. "Vreau să o dau pe fată la un liceu dintr-o ţară civilizată, unde se face carte, stă la internat, are bibliotecă, internet, tot ce-i trebuie să înveţe. Banii tot îi dai, vreau să aibă şansele pe care nu le are în România", a explicat tatăl unei fetiţe care îşi nota ofertele prezentate.
Târgul educaţional a oferit gratuit consultanţă pentru alegerea unei universităţi şi informaţii legate de cazare, burse şi acoperirea taxelor.
Taxele de şcolarizare sunt între 60.000 de euro şi 120.000 euro. Însă reprezentanţii unor universităţi spun că le oferă studenţilor ocazia să se şi angajeze. Ei vor câstiga în jur de 2.000 de euro pe luna, bani din care îşi pot acoperi o parte din taxa de şcolarizare.