MENIU

La Iaşi au ajuns primii pelerini la moaştele Sfintei Parascheva

Foto: RTV

Zeci de pelerini au ajuns, vineri, la Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva. Până pe 15 octombrie sunt aşteptaţi la Iaşi sute de mii de credincioşi.

Deşi moaştele sfinte vor fi scoase sâmbătă dimineaţă în curtea Mitropoliei, câteva sute de oameni s-au închinat încă de vineri la moaştele Sfântei Parascheva, care au fost scoase din Catedrala "Sf.Gheorghe" şi depuse temporar în Catedrala Mitropolitană.

"Vin, ca în fiecare an, cu speranţă la Sfânta Parascheva pentru că simt că mă ajută să trec peste probleme, mai ales în această perioadă grea", a declarat o bătrână de 65 ani din judeţul Bistriţa.

Moaştele Sfintei Parascheva vor fi scoase în procesiune pe străzile centrale ale Iaşiului, din imediata apropiere a Mitropoliei, până la Biserica "Sf. Nicolae Domnesc", unde vor fi aduse şi moaştele Sfântului Vasile cel Mare. După o ceremonie religioasă, moaştele celor doi sfinţi vor fi purtate de clerici înapoi spre Mitropolie şi vor fi depuse în curtea lăcaşului de cult pentru ca pelerinii să se poată închina.

În data de 14 octombrie 2009, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată pe esplanada din faţa Catedralei Mitropolitane, pe o scenă special amenajată. La eveniment sunt aşteptaţi numeroşi pelerini, şefii administraţiei locale, politicieni şi preşedintele ţării Traian Băsescu.

Pentru buna desfăşurare a manifestărilor, Jandarmeria a luat măsuri suplimentare, 500 de jandarmi, din mai multe judeţe al Moldovei, fiind mobilizaţi. Autorităţile au pus la dispoziţia credincioşilor două puncte de informare, unde jandarmi şi poliţişti vor asigura permanenţa.