MENIU

La două luni de la căderea Guvernului Boc, numărul şomerilor a crescut cu 60.000

Astăzi se împlinesc două luni de la căderea Guvernului Boc

În popor, ziua de marţi şi cifra 13 înseamnă ghinion. Superstiţia pare să funcţioneze, dacă ne gândim că, exact cu două luni în urmă, într-o zi de 13 şi marţi, pe deasupra, Guvernul Boc a fost demis de Parlament. A fost ziua care a marcat adâncirea crizei în România. Prima care a avut de suferit a fost moneda naţională. De fapt, euro a călcat în picioare leul încă de pe 1 octombrie, când PSD a ieşit de la guvernare.

De la căderea guvernului Boc, în două luni, numărul şomerilor a crescut cu 60.000.

Cu fiecare zi care a trecut, euro a fost tot mai puternic şi chiar a depăşit pragul de 4,3 lei. Agitaţia dinaintea alegerilor prezidenţiale a împins în plan secund cursul valutar, dar după anunţarea rezultatelor şi contestarea lor de către PSD, leul a pornit din nou la vale. În doar o săptămână, moneda europeană a câştigat aproape 4 bani în faţa leului. Veştile proaste nu se opresc aici. Din cauza scandalului politic, România a ratat miliardul de euro de la Comisia Europeană şi tranşa a treia din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional, de peste un miliard şi jumătate de euro.

Încolţit, statul s-a împrumutat de la bănci, ca să plătească pensiile şi salariile. În noiembrie a împrumut 2,2 miliarde de euro de pe piaţa de capital şi alte 700 de milioane de la bănci. Iar, până la sfârşitul anului mai e nevoie de încă 2 miliarde de euro. Asta în condiţiile în care la împrumuturile de pe piaţa internă au dobânzi şi de 3 ori mai scumpe decât cele oferite de instituţiile financiare internaţionale. În cele două luni, 2 formule de Guvern au eşuat, iar Cabinetul interimar al lui Emil Boc n-a putut să trimită în Parlament bugetul pe anul viitor până pe 10 decembrie, aşa cum se angajase în acordul cu FMI. Toate aceste frâne puse economiei, într-o perioadă şi aşa grea ,au însemnat şi trimiterea în şomaj a încă 60 de mii de oameni.