L. Orban: Acceptarea unui premier fără sprijin politic ar însemna susţinerea dictaturii lui Băsescu
Miercuri este ziua decisivă pentru Guvernul Croitoru. Senatorii şi deputaţii urmează să voteze învestitura Cabinetului. Rămaşi, însă, fără susţinători, cei 14 miniştri propuşi vor da piept incisivităţii de care au dat dovadă, pe rând, membrii opoziţiei, prin atacurile care au năucit scena politică. Un astfel de atac a venit, marţi, din partea liberalului Ludovic Orban, în opinia căruia, acceptarea unui premier fără sprijin politic ar însemna susţinerea "dictaturii personale a lui Traian Băsescu".
"Este evident faptul că un preşedinte nu poate să scoată din buzunar un premier. Nu poţi să nominalizezi un premier care nu are sprijinul niciunui partid politic. Dacă am accepta lucrul acesta, ar însemna că, în România, singura instituţie care ar exista ar fi cea de preşedinte. Ori noi nu putem accepta dictatura personală şi susţinem regimul democrat", a spus, la Realitatea TV, Ludovic Orban.
Potrivit prim-vicepreşedintelui PNL, "obiectivul politic nedeclarat al chiriaşului de la Cotroceni este acela de a menţine la butoane actuala camarilă în perioada alegerilor prezidenţiale pentru a obţine avantaje maxime de pe urma exploatării funcţiilor publice şi a resurselor publice în campania electorală".
Nici vicepreşedintele PSD, Marian Sârbu, nu s-a arătat a fi prea încântat de varianta Lucian Croitoru pentru şefia Executivului.
"Noi (PSD, n.r.) nu am avea încredere să votăm Guvernul Croitoru. Felul în care au evoluat discuţiile în comisiile parlamentare a arătat o lipsă de credibilitate a miniştrilor", a spus Marian Sârbu.
Mai mult, spune pesedistul, chiar şi presupunând că am ieşit din acest "vârtej politic" şi ne-am hotărî să învestim un guvern, asta nu înseamnă că acest guvern poate să rezolve problemele acestei ţări, chiar pe o perioadă limitată de timp.
"Adevăratele reforme în această ţară se vor face de către guvernul următor", a încheiat pesedistul.
La audierea miniştrilor în comisiile parlamentare de specialitate, doar doi din cei 14 miniştri au primit aviz pozitiv, mai precis Vasile Blaga şi Bogdan Aurescu.