MENIU

Kosovo obţine aderarea la FMI, pas important spre integrarea internaţională

Foto: flagpedia.net

Kosovo a făcut un pas important vineri spre integrarea în comunitatea internaţională, obţinând aderarea la FMI, primul organism important din care va face parte, relatează AFP. FMI a anunţat că Republica Kosovo va deveni al 186-lea membru, după un vot favorabil al membrilor în acest sens.

El va fi urmat de instituţia-soră din Washington, Banca Mondială, care are deja un birou la Priştina.

Rezultatul votului nu a fost o surpriză, având în vedere procedura. De fapt, cea mai importantă etapă fusese depăşită: ea consta în demararea procesului de aderare, ceea ce necesită o majoritate calificată din partea celor 24 de ţări şi grupuri de ţări din consiliul de administraţie.

Kosovo şi-a declarat independenţa în februarie 2008, dar nu a reuşit să obţină recunoaşterea ei la ONU, din cauza veto-ului Rusiei. Moscova este alături de aliatul ei tradiţional Serbia, care consideră Kosovo ca fiind provincia sa.

Adunarea Generală a ONU a cerut în octombrie Curţii Internaţionale de Justiţie să se pronunţe pe tema caracterului legal al independenţei ţării. Însă, în cadrul FMI, Rusia nu beneficiază de aceeaşi putere de blocaj.
"Erau puţine şanse să împiedicăm aderarea Kosovo la FMI", a recunoscut joi preşedintele sârb, Boris Tadici. Premierul Mirko Cvetkovic a spus că, pentru ţara sa, "important este că provincia Kosovo nu poate deveni membră ONU".

FMI s-a limitat la a anunţa vineri seară votul favorabil , dar procedura nu s-a încheiat. Ea mai are nevoie de semnătura autorităţilor de la Priştina, care trebuie să accepte statutul FMI. "Înainte de semnarea statuturilor, Republica Kosovo trebuie să ratifice formal, conform legislaţiei sale, Articolele din acord şi toţi termenii şi condiţiile din rezoluţia Consiliului guvernatorilor şi să confirme că a luat toate măsurile necesare pentru a-i permite respectarea tuturor acestor obligaţii", a explicat FMI.

Ministrul kosovar de Finanţe se declarase de marţi foarte optimist cu privire la rezultatul votului. Pentru Priştina, integrarea în FMI va permite acestei ţări, printre cele mai sărace din Europa, să atragă investiţii străine.

Printre statele care nu sunt membre FMI nu mai figurează decât Cuba şi Coreea de Nord, Taiwan, care este desemnat drept "provincie a Chinei", precum şi microstate.

Mai multe articole despre:
Aderare Kosovo FMI membru