MENIU

Jumătate din fabricile de jucării din China, falimentare din cauza crizei

Foto: beijingbeforetheolympics.com

În China mai funcţionau numai 4.388 de fabrici de jucării, la finalul lui 2008, cu 49% mai puţin faţă de numărul acestora la începutul anului trecut, arată datele oficiale.

La începutul lui 2008, în China existau 8.610 fabrici de jucării, care realizau şi exportau 70% din producţia mondială pe piaţa de profil. Jumătate dintre acestea au dispărut din cauza situaţiei economice din ţară. Regiunea Chinei cea mai afectată de evoluţia negativă a pieţei este Guangdong, unde se produc majoritatea jucăriilor chinezeşti.

Un alt factor care a contribuit la declinul pieţei este decizia Indiei de a impune restricţii pe importuri, timp de şase luni, invocând motive de siguranţă şi sănătate. Acest lucru a determinat un răspuns ameninţător, luni, din partea oficialilor de la Beijing, care au avertizat India că o astfel de acţiune ar putea afecta legăturile dintre cei doi vecini.

În timp ce exporturile de jucării au crescut în 2008 cu 1,8%, la 8,6 miliarde dolari, cifrele au ascuns o deteriorare dramatică a pieţei spre sfârşitul anului. Chiar şi unele fabrici mari au întâmpinat dificultăţi financiare. Printre acestea se numără şi Smart Union, listată la bursa din Hong Kong, care produce jucării pentru companii precum Mattel şi Disney, din Statele Unite. Aceasta a fost închisă în octombrie 2008 şi au fost disponibilizaţi 7.000 de angajaţi.
Mai multe articole despre:
China jucării faliment 50%