MENIU

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au început protestele prin amânarea mai multor procese

Foto: urbaniulian.ro

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au amânat luni procesele pe care urmau să le judece, acestea primind, în funcţie de secţie, termene în octombrie sau în noiembrie. Salariile magistraţilor vor scădea cu până la 60% după adoptarea legii unice de salarizare, potrivit unei analize făcute de managerul economic al Curţii de Apel Bucureşti prezentată la Adunarea Generală a Judecărilor.

Astfel, la Secţia Comercială a Tribunalului Bucureşti, cele 26 de cauze programate pentru luni au primit termene în luna noiembrie, judecătorul de şedinţă anunţând, totodată, că la dosare pot fi depuse înscrisuri numai prin poştă.

Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, care trebuia să judece luni peste 100 de cauze, a decis amânarea acestora pentru luna octombrie, fiind acordate termene în zilele de 12 şi 26.

Tribunalul Bucureşti a decis, în cadrul Adunării generale de joi, 27 august, ca, începând cu 31 august, să se judece numai cauzele penale urgente şi cele civile care privesc plasamentul minorilor, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele instanţei, Laura Andrei. Restul dosarelor vor fi amânate pe temeiuri legale, iar plafonul cauzelor nou intrate se va reduce prin acordarea unor termene îndelungate, a precizat Laura Andrei.

Tribunalul Bucureşti a mai decis pe 27 august să refuze desemnarea judecătorilor în birourile electorale, prin cerere scrisă a fiecăruia. De asemenea, activitatea judecătorilor desemnaţi la Registrul Comerţului va viza strict o şedinţă pe lună. Începând cu data de 1 septembrie, personalul auxiliar va refuza orice activitate cu publicul.

Laura Andrei a declarat că a informat, vineri, 28 august Consiliul Superior al Magistraturii, despre deciziile adoptate de Tribunalul Bucureşti (TB) în cadrul Adunării generale din 27 august.

Vicepreşedintele TB a declarat că bugetul a fost redus drastic şi că rectificarea nu va acoperi cheltuielile necesare instanţei. De asemenea, Laura Andrei a spus că legea salarizării nu are legătură cu ce înseamnă echilibrul puterilor în stat şi că nu se încurajează rămânerea în sistem.

La rândul său, Adunarea Generală a judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri, 28 august, ca, de la 1 septembrie, să îşi restrângă la minimum activitatea, să nu mai facă parte din birourile electorale, iar procesele vor primi termene direct în 2010. Adunarea Generală a hotărât mai multe forme de protest, care vor începe, de la 1 septembrie, cu judecarea numai a cauzelor penale privind starea de arest. Restul dosarelor vor fi amânate pentru 2010. De asemenea, magistraţii nu vor face parte din birourile electorale. Ei nu vor judeca nici contestaţiile electorale.

În cadrul aceleiaşi întâlniri, magistraţii au stabilit că nu vor mai accepta să judece aşa de multe dosare, chiar şi după terminarea protestelor. Astfel, fiecare instanţă ar urma să stabilească numărul cauzelor care vor intra rol în fiecare şedinţă. Tot pentru perioada de după protestele anunţate pentru 1 septembrie, judecătorii au decis să încheie şedinţele de judecată la ora 14.30, ca până la 16.00 să poată delibera şi astfel programul lor de muncă să nu depăşească opt ore.

Începând cu data de 1 septembrie, personalul auxiliar va refuza orice activitate cu publicul.

De asemenea, Adunarea Generală a decis sa trimită o scrisoare deschisă Parlamentului şi Guvernului, în care să comunice că vor protesta până când Legea unică de salarizare va fi modificată pentru ca puterea judecătorească să aibă aceeaşi coeficienţi la salariu ca şi celelate puteri. Participanţii la întâlnirea de vineri, care a durat trei ore, au atras atenţia că există discrepanţe chiar şi între salariile magistraţilor.

Magistraţii au acuzat CSM de atitudine obedientă, în contextul discuţiilor privind modificarea Legii unice de salarizare.

Mai multe instanţe din ţară au votat pentru întreruperea activităţii începând cu data de 1 septembrie şi pentru boicotarea alegerilor, în semn de protest faţă de subfinanţarea justiţiei şi salarizarea magistraţilor în raport cu celelalte puteri ale statului.

Mai multe articole despre:
grevă magistraţi