MENIU

Judecătorii din Braşov vor să sesizeze Reprezentanţa Comisiei Europene pe tema imixtiunii executivului în atribuţiile judecătoreşti

foto: metanoiaatlanta.com

Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Brasov a hotărât, în unanimitate, să sesizeze Reprezentanţa Comisiei Europene din România, acuzând imixtiunea executivului în atribuţiile puterii judecătoreşti.

Judecătorii susţin că ar exista o adresă a Ministerului Justiţiei, prin care se cere sancţionarea grefierilor, magistraţii fiind nemulţumiţi şi de ordinele emise cu privire la sporul de 50% şi de nerespectarea hotărârilor judecătoreşti privind plata drepturilor salariale restante, care ar trebui avută în vedere la raportul de ţară din luna iunie.

Magistraţii mai susţin că, în urma declaraţiilor ministrului Predoiu, care a spus, la televiziunea publică, faptul că, din cauza memorandumului cu FMI, nu se vor plăti drepturile salariale restante din justiţie, ei se vor adresa şi FMI să le comunice dacă a solicitat acest lucru, fiind vorba de nerespectarea hotărârilor judecătoreşti. 

Premierul Emil Boc a decis convocarea unei reuniuni speciale, în data de 21 aprilie, cu ministrul Finanţelor Publice şi ministrul Justiţiei, pentru a discuta despre problemele din sistemul judiciar, potrivit unui comunicat de joi al Ministerului Justiţiei.

Ministerul Justiţiei informează că, în şedinţa de Guvern din 15 aprilie, ministrul Cătălin Predoiu a prezentat problemele cu care se confruntă sistemul judiciar, "sub aspectul crizei de resurse umane, subfinanţarea şi cadrul normativ incoerent rezultat din legislaţia lacunară şi depăşirea limitelor autorităţii judecatoreşti în rezolvarea litigiilor privind salarizarea, precum şi soluţiile posibile pentru rezolvarea situaţiei".

În urma discuţiilor din cadrul Guvernului, premierul a decis convocarea unei reuniuni speciale cu ministrul Finanţelor Publice si ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, pentru discutarea problemelor şi luarea măsurilor necesare, se mai arată în comunicat.

Reamintim că sute de persoane, reprezentând personalul auxiliar din mai multe instanţe din ţară, au protestat, pe 13 aprilie, în faţa Ministerului Justiţiei şi au cerut demisia ministrului Cătălin Predoiu, pe care îl acuză de nerespectarea hotărârilor judecătoreşti privind plata drepturilor salariale restante.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, pe 13 aprilie, după întâlnirea cu reprezentanţii Projust, că presiunile nu rezolvă problemele şi că nu există fonduri pentru plata drepturilor salariale restante obţinute prin hotărâri judecătoreşti. "Lamentările, conflictele, solicitările, care fac abstracţie de contextul în care ne aflăm, nu pot aduce soluţii", a spus ministrul Justiţiei.

Cătălin Predoiu a mai declarat că ministerul a făcut toate demersurile legale pentru plata drepturilor reclamate de protestatari, dar că situaţia economică generală a impus rectificarea negativă a bugetului şi lipsa fondurilor pentru plata drepturilor salariale restante obţinute prin hotărâri judecătoreşti. 

Citeşte şi

Preşedintele Projust a spus, după întâlnirea de la MJ, că se practică încă politica pumnului în gură