MENIU

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie hotărăsc astăzi dacă vor continua protestul

Foto: 1235.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Tribunalul Bucureşti şi judecătoriile din Capitală vor avea adunări generale, astăzi pentru a decide dacă continuă protestul. Totuşi, mai multe instanţe din ţară reiau lucrul în această dimineaţă, după ce aproape o lună au judecat doar mandatele de arestare şi cauzele cu minori.

Din cele 240 de instanţe din ţară, 27 au votat deja în cadrul adunărilor generale ale judecătorilor, reluarea activităţii de judecată, restul urmând să ia o decizie în cadrul întâlnirilor din această săptămână, potrivit situaţiei prezentate de Reţeaua aţională a Adunărilor Generale. 

Potrivit aceleiaşi surse, centralizarea realizată vineri, 25 septembrie, arăta că unele instanţe au votat pentru o suspendare cu termen a tuturor formelor de protest, dar curţile de apel Braşov şi Mureş şi tribunalele Braşov şi Vrancea au ales să continue protestul sub forma refuzului desemnării judecătorilor în birourile electorale. Instanţele din Braşov au menţinut, de asemenea, recomandarea de restrângere a activităţii la Registrul Comerţului.

Totodată, unele instanţe au decis suspendarea protestelor începând cu 31 octombrie, 21 noiembrie, 15 decembrie sau n-au precizat data, aşteptând terminarea lucrărilor Comisiei speciale sau semnarea Pactului Naţional pentru Justiţie.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti s-au reunit, pe 25 septembrie, şi au decis suspendarea protestelor şi revenirea în sala de judecată din 28 septembrie, în condiţiile în care principiile Pactului pentru Justiţie au fost semnate, pe 24 septembrie, de către magistraţi şi politicieni.

Potrivit unei situaţii provizorii a RNAG, pentru astăzi au mai anunţat adunări generale curţile de apel Ploieşti, Oradea, Piteşti şi Galaţi, iar pentru marţi, Tribunalul Timiş şi judecătoriile Cluj Napoca, Timişoara şi Piatra Neamţ.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, le-a cerut magistraţilor, pe 24 septembrie, cu ocazia întâlnirii dintre asociaţiile profesionale, conducerea Consiliului, conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi politicieni, de la sediul INM, să suspende protestul declanşat în urmă cu trei săptămâni, având în vedere că principiile Pactului pentru Justiţie au fost adoptate.

"Principiile adoptate, astăzi, îmi oferă prilejul să le cer magistraţilor ca cel târziu luni să se întoarcă în sălile de judecată", a declarat preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş. Totodată, Andreieş i-a felicitat pe magistraţi pentru fermitatea şi solidaritatea cu care şi-au apărat independenţa, precum şi pentru modul în care au decis să susţină statul de drept şi principiile care stau la baza lui.

Reprezentantul Reţelei Naţionale a Adunărilor Generale ale Judecătorilor, judecătorul Laura Andrei, a declarat joi, 24 septembrie, că reprezentanţii magistraţilor se vor întoarce în adunările generale ale instanţelor cu mesajul că au fost făcuţi paşi ca ideile cuprinse în Pactul pe Justiţie să devină realitate şi să se concretizeze în legislaţie. Mai mult, Laura Andrei a spus că speră că, de acum încolo, Executivul va veni la masa dialogului şi va înceta să ignore puterea judecătorească.

Mai multe articole despre:
magistraţi protest salarii instanţe judecători