MENIU

Jocul Ofeliei Popii a sedus juriul de la Edinburgh, care a distins-o cu Herald Angel

Foto: cotidianul.ro

Actriţa Ofelia Popii a reuşit să convingă juriul de la Edinburgh cu prestaţia ei actoricească din piesa "Faust" regizată de Silviu Purcărete, fiind distinsă cu Herald Angel, un important premiu care îi recompensează pe cei care "au impresionat juriul", după ce presa britanică a elogiat-o constant.

"Ofelia Popii a fost senzaţia acestei săptămâni, în rolul lui Mephistofel", în "visceralul Faust" al lui Purcărete, scrie The Herald, unul dintre partenerii care acordă premiile, alături de Bank Of Scotland.

Încarnându-l pe Mephistofel, Ofelia Popii a oferit "un joc actoricesc dezlănţuit, sălbatic, disperat şi, poate surprinzător, înduioşător de vulnerabil", scria Herald Scotland. Prestaţia Ofeliei Popii este magistrală, în pofida unei slabe montări, scria "The Telegraph", într-o critică acidă a piesei, dar în care tânăra actriţă de la Radu Stanca este percepută ca o actriţă promiţătoare, graţie  "schimbării remarcabile a registrelor, de la înfăţişarea masculină, la cea feminină", ceea ce face ca interpretarea să fie un "adevărat tur de forţă". Cotidianul Times a acordat montării lui Purcărete cinci stele, descriind rolul reuşit de Ofelia Popii ca pe „un Mephistofel extraordinat, o creatură care ia mereu alt chip”.

Rolul Diavolului din spectacolul "Faust" după J.W. Goethe, pus în scenă de Silviu Purcărete, i-a adus actriţei Ofelia Popii şi premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Gala Premiilor UNITER 2007.

Cel de-al doilea  Herald Angel a fost decernat actorului Frank Woodley, pentru jocul superb din piesa "Optimism", o adaptare după Voltaire. Marele premiu al juriului,  Herald Archangel, a fost atribuit lui  Christopher Bell, directorul corurilor de la festival, pentru performanţa artistică din deschiderea evenimentului, concertul Iuda Macabeul de Handel.

Actriţa Ofelia Popii a mai jucat, printre altele, în două piese regizate de Purcărete, „Pilafuri şi parfum de măgar“ (2001) şi  „Cumnata lui Pantagruel“ (2003), în spectacolul „Gaiţele“, în regia lui F. Zamfirescu (2002), în „Electra“, regia Mihai Măniuţiu (2005) şi în "Pescăruşul" în regia lui Andrei Şerban (2006).

Piesa "Faust" în regia lui Silviu Purcărete, invitat să participe la secţiunea oficială a Edinburgh International Festival, a fost pusă în scenă în zilele de 18, 19, 20, 21 şi 22 august, la Lowland Hall, Ingliston.

Cunoscutul regizor român reuşeşte "o adaptare strălucită, sălbatică, a unui mit arhetipal al umanităţii", pus în scenă într-o hală imensă, se arată în prezentarea dedicată piesei, de pe site-ul festivalului Edinburgh.

"Faust" este un spectacol care îmbină jocul actoricesc cu pantomima, orchestraţie live, proiecţii video şi o imensă mobilizare de forţe din partea figuraţiei. Ilie Gheorghe, în rolul lui Faust şi Ofelia Popii, jucându-l pe Mephistofel, sunt cei mai spectaculoşi protagonişti ai viziunii lui Purcărete.

După ce a scris "Faust", Goethe îşi exprima îndoiala că textul ar putea fi dramatizat. Silviu Purcărete a reuşit, în cadrul evenimentului "Sibiu, capitală culturală europeană", să orchestreze o variantă de aproape trei ore, după un scenariu propriu. Piesa a fost montată într-o hală dezafectată de la fabrica Simerom, cu o suprafaţă de aproximativ 1.500 mp, cu decoruri create de Helmut Sturmer. Mai multe arii de joc au fost instalate, astfel încât publicul s-a mutat dintr-un loc în altul, conform unui itinerariu prestabilit. Spectacolul a fost realizat cu sprijinul Guvernului României, al Ministerului Culturii şi ICR.

Edinburgh International Festival, cel mai prestigios festival de artele spectacolului din lume, are loc între 14 august şi 6 septembrie.
Mai multe articole despre:
juriu Silviu Purcărete Faust Ofelia Popii