MENIU

Japonia şi-a propus reducerea emisiilor de CO2 cu 25% până 2020, faţă de 1990

Foto: wordpress.com

Japonia va încerca să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră (GES) cu 25% până în 2020, raportat la nivelul emisiilor din 1990, noul obiectiv fiind de trei ori mai mare decât al guvernului anterior, a anunţat luni viitorul premier al Japoniei, Yukio Hatoyama, citat de AFP.

Fostul ministru conservator, Taro Aso, anunţase în iunie că Japonia îşi va reduce emisiile de CO2 cu 8% în intervalul menţionat.

"Ca obiectiv pe termen mediu, ne-am propus o reducere de 25% până în 2020, faţă de nivelurile din 1990, bazându-ne pe cerinţele ştiinţifice, în speranţa că încălzirea globală va fi în acest fel oprită", a declarat Hatoyama, în cadrul unei reuniunii internaţionale despre schimbările climatice, derulată la Tokyo. 

Hatoyama va fi desemnat prim-ministru de către Camera Deputaţilor din Japonia pe 16 septembrie. "Aceasta este o promisiune politică asupra căreia ne-am angajat în campania electorală. Trebuie s-o îndeplinim, prin luarea tuturor măsurilor necesare", a afirmat el.

Japonia va susţine această ţintă de reducere a emisiilor cu 25% începând cu următoarea reuniune organizată de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), la NewYork, în 22 septembrie, eveniment ce va pregăti summit-ul despre schimbările climatice de la Copenhaga, din decembrie.

Summit-ul urmăreşte semnarea unui nou acord internaţional care să continue protocolul de la Kyoto privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, considerate a fi principalele responsabile pentru schimbările climatice.

Hatoyama a atenţionat, totodată, că Japonia nu doreşte să avanseze singură în acest proiect. "Un acord entuziast cu participarea tuturor ţărilor mari este o condiţie necesară pentru îndeplinirea promisiunii noastre în faţa comunităţii internaţionale", a subliniat viitorul premier nipon.Japonia, a doua economie mondială, este în acelaşi timp al cincilea emitent de gaze cu efect de seră, după China, SUA, India şi Rusia. Hatoyama a mai spus că va lansa o iniţiativă pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să-şi reducă emisiile de GES, imediat după formarea guvernului.

"Credem că ţările în curs de dezvoltare trebuie să facă şi ele un efort ca să-şi diminueze emisiile de gaze cu efect de seră, deoarece schimbările climatice reprezintă o problemă mondială. Ţările dezvoltate trebuie să furnizeze sprijin financiar şi tehnic statelor în curs de dezvoltare care încearcă să-şi micşoreze emisiile", a explicat Hatoyama.

Problema ajutorului financiar acordat de ţările bogate celor sărace pentru a-şi reduce emisiile este unul dintre impedimentele majore în negocierile ce au loc în vederea summit-ului de la Copenhaga.