Istoria unuia dintre cele mai "minunate şi ciudate" locuri din România. Străinii sunt fascinaţi
Săpată în Evul mediu pentru exploatarea sării medicinale, salina de la Turda s-a fost transformat, cu ajutorul unor soluţii ingenioase de inginerie, într-un parc de distracţii tematic, scrie Descoperă.ro.
Într-un amplu material despre salina din judeţul Cluj, jurnaliştii britanici scriu că dacă în urmă cu sute de ani minerii coborau la 120 de metri adâncime pentru a exploata sarea, în prezent turiştii se pot bucura acolo de o partidă de minigolf sau de o tură cu roata, având parte de o privelişte ”spectaculoasă”.
Salina Turda a fost modernizată în perioada 2008-2010 şi redeschisă publicului la începutul anului 2010, în urma unor investiţii de 5,8 milioane de euro, finanţate din fonduri PHARE. De atunci, peste două milioane de persoane au vizitat obiectivul, mulţi dintre ei străini. Complexul balnear din judeţul Cluj cuprinde o sală de tratament şi recuperare, terenuri de minigolf şi badminton, bowling, tenis de masă, mese de biliard, un debarcader şi o biserică.
Primele lucrări miniere datează din 1690, însă exploatarea sării la Salina Turda datează din epoca romană. Salina a fost închisă în 1932 şi a fost redeschisă pentru public şi pentru pacienţii cu boli respiratorii în 1992. În anul 2000 zona a fost declarată rezervaţie naturală de interes naţional, considerată un muzeu de istorie a mineritului de sare. În vara anului trecut, societatea care administrează Salina Turda, companie care are ca unic acţionar oraşul Turda, a inaugurat şi un complex balnear situat în centrul municipiului. Investiţia s-a ridicat la 10 milioane de lei.
Mai mult pe Descoperă.ro.