MENIU

Istoria "amiciţiei pasionale" dintre Flaubert şi o tânără englezoaică, descoperită într-un cufăr

Foto: researchist.wordpress.com

Zeci de scrisori trimise de Gustave Flaubert unei britanice, găsite de biograful David Waller în podul unei case, spun povestea unei prietenii cochetând cu iubirea, care a început la Paris şi a continuat până la moartea scriitorului.

Potrivit "The Guardian", corespondenţa a fost găsită de scriitorul David Waller în timp ce căuta prin două cufere cu documente din podul unei ferme, pentru a se documenta pentru biografia "The Magnificent Mrs Tennant", povestea englezoaicei Gertrude Tennant. Corespondenţa adresată tinerei era într-un pachet etichetat "Scrisori de la persoane distinse - a nu se arunca", împreună cu alte scrisori de la Oscar Wilde, Henry James, Gladstone şi Victor Hugo. Dintre cele 24 de scrisori adresate britanicei, 10 sunt necunoscute.

Cu numele de fată Collier, Gertrude l-a cunoscut pe Flaubert în 1842, când avea vârsta de 22 de ani. "Avea farmecul inconştienţei frumuseţii sale fizice şi mentale", a scris Tennant despre Flaubert, referindu-se la prima lor întâlnire. Cei doi au păstrat legătura, iar Flaubert, care în acea vreme făcea studii de drept, mergea în apartamentul familei Collier din Paris, unde lectura poezii şi romane de dragoste.

"Îmi plăcea să prelungesc nedefinit declamarea, exaltarea şi inspiraţia orelor petrecute cu tine", scrie Flaubert într-una din scrisorile inedite, trimisă tinerei în 1844. Tennant a povestit, într-o ficţiune cu accente auto-biografice, că s-a sărutat cu Flaubert la opera din Paris, deşi prietenia lor era mai degrabă una de amiciţie pasională.

"Nu par să  fi avut o relaţie amoroasă, însă era ceva mai profund decât o prietenie obişnuită. Flaubert era nebun după subiectul sex. Când a cunoscut-o pe Gertrude scria o carte despre o prostituată. Gertrude era o fată engleză respectabilă, care a devenit apoi o adevărată doamnă. Nu ar fi avut niciodată o aventură", spune biograful Weller.

Gustave Flaubert şi Gertrude au rupt legătura când aceasta a plecat la Londra pentru a se căsători cu Charles Tennant. Cei doi au reluat însă corespondenţa în 1857, când Flaubert i-a trimis o copie după "Madame Flaubert" pe care i-a scris "În omagiul unei afecţiuni neschimbate. În memoria plajei din Trouville şi a lecturilor noastre lungi la Rond-Point de pe Champs-Elysees".

Tennant nu a fost însă impresionată, răspunzându-i scriitorului "Îţi voi spune direct să sunt uluită. Cum poţi tu, cu imaginaţia şi admiraţia ta pentru tot ce e frumos, să ai plăcerea să scrii ceva atât de hidos, ca această carte". Britanica i-a mai trimis lui Flaubert o copie din "Adam Bede" de George Elliot, sugerându-i să-şi modeleze scriitura după stilul acestuia, însă francezul nu era interesat de moralitatea victoriană şi a scris în schimb "Salammbô", o carte presărată cu orgii şi mult sânge.

Cei doi s-au reîntâlnit în 1876, potrivit lui Waller, când Tennant avea 56 de ani şi l-a vizitat pe Flaubert la apartamentul său de pe strada Faubourg Saint-Honoré. După întâlnirea lor au urmat multe alte scrisori. Deşi au continuat să-şi scrie, cei doi nu s-au mai întâlnit niciodată.

Flaubert a murit în 1880, la vârsta de 59 de ani, iar Gertrude Tennant a trăit până în 1918. În 1890, Gertrude a reuşit să realizeze o colecţie a corespondenţei sale cu Flaubert, împreună cu nepoata acestuia.

În colecţie a inclus câteva dintre scrisorile "respectabile" pe care i le trimisese scriitorul, iar restul au fost păstrate în secret, până când au fost descoperite de David Waller, care le-a publicat în biografia "The Magnificent Mrs Tennant" pe care a publicat-o în această vară.

Mai multe articole despre:
scrisori corespondenţă