Israelul a stopat pentru zece luni colonizarea Cisiordaniei
Moratoriul despre construcţia de locuinţe noi în Cisiordania trebuie să fie aprobat de consiliul de miniştri. Se va continua însă construcţia de clădiri de utilitate publică, sinagogi şi şcoli, pentru a permite celor 330.000 de israelieni din Iudeea Samariteană să ducă o viaţă normală. Netanyahu a avertizat că la capătul celor zece luni se va demara ridicarea de locuinţe noi.
Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu a anunţat suspendare temporară a colonizării Cisiordaniei, dar nu şi a Ierusalimului de Est, aşa cum cereau palestiaenii, anunţă AFP. Excluderea Ierusalimului din ofertă limitează orice reluare a dialogului de pace cu Palestina, care consideră acest lucru ne-negociabil.
\"Cabinetul de securitate a aprobabat suspendarea construcţiei de locuinţe în Iudeea Samariteană (nume biblic pentru Cisiordania), pentru o perioadă de zece luni (...) nu există nicio restricţie în ceea ce priveşte construcţiile la Ierusalim, capitala noastră suverană\", a declarat şeful guvernului israelian.
Propunerea Iraelului a fost imediat respinsă de palestinieni, care au considerat că propunerea lui Netanyahu nu aduce nimic pentru procesul de stabilire a păcii.\"Colonizarea va continua şi în Cisiordania şi la Ierusalim, unde, în următoarele zece luni, vor fi mai multe acţiuni de implantare decât acum\", a declarat Saëb Erakat, negociatorul de pace palestianian.
Moratoriul despre construcţia de locuinţe noi în Cisiordania trebuie să fie aprobat de consiliul de miniştri. Se va continua însă construcţia de clădiri de utilitate publică, sinagogi şi şcoli, pentru a permite celor 330.000 de israelieni din Iudeea Samariteană să ducă o viaţă normală. Natanyahu a avertizat că la capătul celor zece luni se va demara ridicarea de locuinţe noi.
Secretarul de stat american Hilary Clinton a apreciat că rezoluţia Iraelului este un pas foarte important pentru procesul de pace din zonă. În ciuda eforturilor americane, procesul de pace israeliano-palestian se află în impas de un an de zile.
Reluarea discuţiilor de bazează pe problema colonizării, inclusiv cea a Ierusalimului de Est , cu majoritate arabă şi anexată de Israel în iunie 1967. Palestinienii vor să stabilească la Ierusalimul de Est capitala viitorului lor stat, în timp ce Israelul consideră că întregul oraş, inclusiv partea orientală, a cărei anexare nu este recunoscută de către comunitatea internaţională, este capitala sa indivizibilă. În Ierusalimul de Est trăiesc în jur de 270.000 de palestinieni şi 200.000 de israelieni.