MENIU

Iranul ar putea produce bomba nucleară într-un an sau doi, spune un expert rus

FOTO: hyscience.com

Iranul ar putea fabrica o armă atomică într-un an sau doi, a apreciat un expert rus în probleme de control al armamentului nuclear, Vladimir Dvorkin, vorbind despre o "ameninţare semnificativă".

"Se poate vorbi despre un an sau doi", a declarat acest general în retragere care a participat la negocierile ruso-americane pentru dezarmare din anii '70 şi '80. El fusese întrebat când şi-ar putea atinge programul nuclear iranian obiectivul suspectat de Occident.

"Din punct de vedere tehnic, ceea ce i-ar putea ţine pe loc este lipsa de uraniu de uz militar", a adăugat Dvorkin, care prezidează un centru de studiu asupra armamentului strategic, la Academia de Ştiinţe din Rusia.

"Riscul este ca Iranul, care ignoră toate rezoluţiile şi sancţiunile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, să devină de neatins odată ce va avea arma nucleară şi să poată să-şi sporească sprijinul pentru organizaţii teroriste ca Hamas şi Hezbollah", a remarcat expertul, subliniind că exprimă o opinie personală şi nu poziţia Moscovei.

Rusia a relativizat până în prezent temerile occidentale privind finalitatea programului nuclear iranian şi refuză să aprobe noi sancţiuni împotriva Teheranului, deşi nu vrea nici ca Iranul să obţină arma nucleară.

Şeful serviciilor de informaţii americane a avertizat marţi că Iranul va fi greu de convins, cu mijloace diplomatice, să renunţe la programul său nuclear controversat, dar a apreciat că Teheranul nu este încă în măsură să producă arma atomică.

Mai multe articole despre:
Iran Rusia armă atomică