MENIU

Iranul a inaugurat prima uzină de combustibil nuclear

Foto: treehugger.com

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a inaugurat, joi, la Isfahan, prima fabrică de combustibil nuclear din ţară, o nouă etapă importantă în programul atomic controversat al Teheranului.

După inaugurarea acestei fabrici, republica islamică afirmă că stăpâneşte în totalitate ciclul de fabricare a combustibilului nuclear.

De asemenea, Iranul a "testat două noi tipuri de centrifuge, cu o capacitate de câteva ori mai mare decât cele existente în prezent", a adăugat preşedintele într-un discurs susţinut cu ocazia Zilei Naţionale pentru Energie Atomică.

Teheranul a "instalat circa 7.000 de centrufuge la Natanz, iar această cifră va atinge 50.000, în decurs de cinci ani", a anunţat, la rândul său, şeful Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA) Gholamreza Aghazadeh.

Într-un raport datând din 19 februarie, AIEA afirma că Iranul dispune de 3.964 de centrifuge active, 1.476 în curs de testare şi circa 125 instalate, dar care nu au fost puse încă în funcţiune.

Uzina inaugurată la Isfahan are o capacitate anuală de producţie de 10 tone de combustibil nuclear pentru a alimenta reactorul de cercetare cu apă grea de 40 de megawaţi de la Arak, aflat în prezent în construcţie în provincia Markazi, şi de 30 de tone de combustibil pentru viitoarele reactoare cu apă uşoară, potrivit agenţiei de presă Mehr.

Aceste anunţuri intervin în condiţiile în care cele şase mari puteri - Rusia, Germania, China, Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie - au anunţat, miercuri, că intenţionează să invite Iranul la o reuniune directă, pentru a discuta despre programul său nuclear. Occidentalii suspectează Teheranul că intenţionează să obţină arme nucleare, lucru negat însă de republica islamică.

"Această propunere trebuie examinată. Dar este vorba de o propunere constructivă şi de o schimbare de atitudine", a declarat Ali Akbar Javanfekr, un consilier apropiat al preşedintelui Ahmadinejad. "Sperăm că acest lucru demonstrează o schimbare de atitudine către o abordare mai realistă", a adăugat el.

Preşedintele Ahmadinejad a declarat, joi, că "Iranul caută în continuare un dialog", dar că acest dialog trebuie să fie bazat pe respect reciproc şi pe justiţie. El a adăugat, însă, că Iranul nu va accepta un "dialog cu sens unic şi negocieri într-o atmosferă de intimidare".

Miercuri, Departamentul de Stat american şi-a exprimat speranţa că Teheranul va accepta invitaţia celor şase mai puteri, subliniind că o "soluţie diplomatică necesită dorinţa de a dialoga direct pe baza respectului reciproc şi intereselor comune". Dar Iranul şi-a exprimat intenţia de a continua programul nuclear, insistând pe caracterul său pur paşnic, în pofida mai multor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, dintre care trei însoţite de sancţiuni.