ÎPS Teodosie va fi cercetat de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie
Dosarul în care este cercetat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a ajuns la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa şi-a declinat competenţa în acest caz, întrucât ÎPS Teodosie are calitatea de Înalt prelat.
Avocaţii lui IPS Teodosie au afirmat, ieri, că Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa s-a pripit când s-a autosesizat, după numai şase ore, în legătură cu materialul publicat de România liberă. Paula Iacob, unul dintre avocaţi, a făcut chiar o paralelă cu cazul Becali, în care, a afirmat ea, a durat trei - patru săptămâni până să se prindă hoţii. Avocaţii au susţinut că ar fi fost de ajuns ca procurorii să citească în DEX definiţia cuvântului "arhiepiscop" ca să-şi dea seama că în acest caz competenţa aparţine Parchetului General. Cu toate acestea, ei au afirmat că nu vor sesiza CSM-ul în acest caz.
"În Codul de Procedură Penală scrie clar în ce cazuri mă pot sesiza şi nu s-a făcut nimic ilegal sau pe lângă lege în acest dosar. Ne-am autosesizat şi imediat am trimis acea adresă la Arhiepiscopia Tomisului pentru a avea un răspuns oficial cu privire la funcţia deţinută de IPS Teodosie", a declarat Adina Florea, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.
Procurorii urmează să îi audieze pe jurnaliştii de la România Liberă, care au realizat materialul în care Arhiepiscopul Tomisului este incriminat, dar şi pe IPS Teodosie şi pe ceilalţi preoţi implicaţi.
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, este cercetat pentru luare de mită şi complicitate la fals intelectual, după ce Parchetul Tribunalului Constanţa s-a autosesizat, marţi, în urma unei anchete publicate de cotidianul România liberă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului Tribunalului Constanţa, Adina Florea, instituţia s-a autosesizat pentru infracţiunea de luare de mită şi complicitate la fals intelectual. Parchetul s-a autosesizat şi faţă de inspectorul Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită şi fals intelectual.
Ancheta publicată în România liberă descrie modul în care Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, ar fi cerut bani şi cadouri pentru a-l ajua pe unul dintre reporteri să se înscrie la Facultate de Teologie (unde este decan) şi să devină preot, deşi nu avea pregătirea necesară.