MENIU

Invenţiile anului 2009: Roboscanul românesc, cea mai mare rachetă NASA şi vaccinul anti HIV

Ares I-X va înlocui navetele spaţiale învechite.
Peştii robotici mimează mişcările peştilor adevăraţi.
Nissan Leaf va ajunge în Europa în 2011
Wolfram Alfa nu se doreşte un concurent pentru Google

La final de an, invenţiile care au revoluţionat cele mai notabile domenii ale ştiinţei ies la raport. REALITATEA.NET vă prezintă un top 10 al celor mai importante.

Fie că e vorba de industria auto, de sănătate, informatică sau mediu, aceste inovaţii ale anului 2009 au făcut înconjurul planetei. Cercetătorii care le-au născocit trăiesc cu speranţa că ideile lor vor contibui în curând la o lume mai bună.

Racheta Ares
În octombrie, NASA a trimis în spaţiu cea mai mare rachetă din lume: Ares I-X. Racheta va înlocui navetele spaţiale învechite şi va efectua călătorii spre Lună şi spre Marte. NASA a declarat că prima călătorie spre satelitul natural al Pământului nu va putea fi efectuată înainte de 2015.

Teleportarea
Cercetătorii americani de la Universităţile Maryland şi Michigan au realizat primul transfer de informaţie între doi atomi izolaţi, aflaţi la distanţă de un metru unul faţă de celălalt. Acurateţea teleportării a fost de aproape 90%, arată Live Science, iar aceasta poate fi îmbunătăţită.

Telescopul pentru stele invizibile
Lansarea lui Herschel, cel mai recent satelit al Agenţiei Spaţiale Europene, petrecută în iulie, a însemnat sfârşitul dominaţiei Hubble. Dacă telescopul spaţial Hubble suprindea imagini în spectrul vizibl, adică vedea aşa cum ar fi văzut şi un om printr-un telescop puternic, potrivit Ştiinţa Azi, telescopul spaţial Herschel priveşte la lungimi de undă mai mari, în infraroşu îndepărtat şi în microunde.

Vaccinul anti HIV
Cercetătorii din armata americană au realizat primul vaccin experimental capabil să reducă riscul infecţiei cu SIDA cu 32%. Noua descoperire este o combinaţie între vaccinul împotriva vărsatului de vânt şi altul contra HIV,  testate în trecut, dar care, folosite separat nu au dat rezultate. 33 de milioane de oameni din întreaga lume sunt infectaţi cu HIV.

Peştii robotici anti-poluanţi

Creaţi de cercetători din Marea Britanie, peştii robotici au fost eliberaţi în mare pentru a detecta poluarea. Creaturile, care mimează mişcările peştilor adevăraţi, vor fi echipate cu mici senzori chimici pentru a găsi sursa eventualelor poluări din apă, precum scurgerile de la nave în porturi sau de la conductele subacvatice.

Maşina de spălat rufe fără apă
90% din apa folosită azi în maşinile de spălat va putea fi economisită graţie unei tehnologii care foloseşte granule de plastic ce înlătură murdăria. Prototipul de maşină de spălat realizat de Xeros foloseşte cu 90% mai puţină apă decât modelele normale, lucru care reduce totodată consumul de energie produs în cursul rotirilor repetate şi în procesul de uscare.

Frunza de la Nissan

Nissan a prezentat recent primul autoturism 100% electric şi totodată destinat masei largi a consumatorilor. Intitulat Leaf, automobilul va fi disponibil pentru piaţa din Japonia şi Statele Unite, începând cu 2010, în timp ce în Europa va ajunge un an mai târziu, în 2011, relatează Cotidianul.

Sistemul românesc Roboscan

Considerat de către Organizaţia Mondială de Proprietate Intelectuală cea mai bună invenţie a anului trecut, sistemul mondial de scanare a containerelor şi camioanelor este opera unei echipe româneşti. Potrivit cercetătorului Mircea Tudor, Roboscan este \"cel mai avansat scanner Gamma, capabil să facă în doar câteva secunde radiografia unui container sau a unui camion care trece vama\".

Internetul fără urme

Un alt proiect dezvoltat de un român este Vanish, un sistem prin care datele online se autodistrug. Roxana Geambaşu, doctorandă la Universitatea din Washington şi totodată unul dintre dezvoltatorii proiectului, declară pentru Cotidianul: \"Un sistem precum Vanish va fi din ce în ce mai util cu cât tot mai multe informaţii personale sau de business nu mai sunt stocate pe computere personale, ci pe servere din întreaga lume. Proiectul le aduce speranţe internauţilor în contextul în care problemele cu intimitatea le dau fiori celor care folosesc e-mailul şi reţelele sociale\".

Wolfram Alpha

Descris ca primul motor de căutare pe internet care va utiliza inteligenţa artificială, Wolfram Alpha poate să compare înălţimea muntelui Everest cu lungimea Podului Golden Gate, să spună cum era vremea în ziua asasinării lui J.F. Kennedy sau să afle când va fi următoarea eclipsă de soare în Chicago. Motorul de căutare a fost lansat în mai, la 40 de ani de la apariţia internetului.

Mai multe articole despre:
invenţii Roboscan teleportare Nissan Leaf