MENIU

Interviu exclusiv cu bloggerul care sfătuieşte miliardarii din Silicon Valley

Robert Scoble, în stânga, alături de organizatorul Le Web, Loic Le Meur

A fost primul evanghelist pe care l-a avut Microsoft, iar acum a devenit unul dintre bloggerii urmăriți zi de zi, paragraf cu paragraf, de către cei care fac sau vor să facă bani în Silicon Valley. REALITATEA.NET vă oferă un interviu exclusiv cu Robert Scoble.

Geekșii din întreaga lume îi citesc blogul cu religiozitate, devenind una dintre celebritățile din Silicon Valley. Robert Scoble a fost până de curând evanghelist la Microsoft, pe care a ajutat-o să scape de imaginea malefică pe care și-o crease de-a lungul anilor. Prezent la Paris, la LeWeb, portalul REALITATEA.NET a realizat un interviu în exclusivitate cu Robert Scoble despre influență în Silicon Valley, secretomanie corportatistă și cum e să fii un ego-blogger.

Ești unul dintre cei mai influenți bloggeri pe tehnologie din Silicon Valley. Cum poţi să îţi faci \"intrarea\" într-un astfel de domeniu?

Industria tech este, de fapt, destul de mică și toți se găsesc unul pe altul destul de repede. Când vine cineva nou pe scenă, toată lumea începe să-l linkuiască și să vorbească despre el pe Twitter.  Singurul mod în care poți fi reperat este să ai acces la ceva la care ceilalți nu au acces. Dacă ai acces ca blogger la Steve Jobs, în mod sigur ajungi să fii plătit pentru asta.

Există oameni importanți din Silicon Valley la care nu ai acces?

Da, există. Ziceam de Steve Jobs, el e unul. La fel, o serie de executivi. Chiar și printre cei care au fost prezenți la LeWeb, precum Marissa Mayer (vice-președinte Google Search), sunt oameni foarte bine păziți, care nu îți furnizează ție direct foarte multe informații. Când îți destăinuie o informație, poți să fii sigur că au primit aprobare pentru a face acest lucru.

Tocmai de aceea îmi plac start up-urile, pentru că nu sunt la fel de bine păzite și care luptă pentru fiecare client în parte. Acestea sunt mult mai doritoare să vorbească cu tine.

Ai fost o bună bucată de vreme evanghelist pentru Microsoft. Ce face un evanghelist pentru o astfel de companie?

În lumea tehnologică, un evanghelist lucrează îndeaproape cu dezvoltatorii pentru a-i ajuta să construiască un software pentru un anumit program pe care vrei să-l adopte mai apoi toată lumea. Google îi numește pe evangheliști avocați de dezvoltare. Dacă aș fi, spre exemplu, un evanghelist pentru Apple, aș încerca să conving lumea să dezvolte aplicații pentru iPhone. Dacă ești evanghelist la Microsoft, încerci să convingi lumea să construiască aplicații pentru Windows 7.

În perioada în care erai evanghelist Microsoft deveneai și un blogger foarte influent în Silicon Valley. Ce poate face un blogger pentru o companie?

Dacă nu ai un blogger, pur și simplu nu mai faci parte din lumea modernă. Din punctul meu de vedere, o companie tech din lumea care să nu are un blogger și un cont de Twitter, nu există. Dacă nu ai aceste lucruri, nu faci parte din conversație. E ca și cum nu ai exista în Pagini Aurii.

E nevoie ca toate companiile să ceară angajaților să țină un cont de Twitter?

Nu toți angajații trebuie să facă asta. Uite, spre exemplu, Apple nu are blog și nu are nici un cont de Twitter. Când Steve Jobs vrea să vorbească cu tine, găsește el o modalitate. Pentru cele mai multe companii însă, un blog, un cont de Twitter și o pagină de Facebook sunt cele mai eficiente modalități din punct de vedere financiar pentru a vorbi cu lumea.

Atunci când faci blogging în numele unei companii, cât de dificil e să fii influent și să inspiri totodată încredere?

Atunci când scrii pentru public, ar trebui să reprezinți de fiecare dată o companie, ar trebui să ai mereu în minte acest lucru. E la fel ca atunci când mergi la un club de noapte și ai logoul companiei pe tine. Sfatul meu e ca atunci când angajații companiilor sunt în public, ar trebui să le reprezinte de fiecare dată. Cei care spun că nu le reprezintă, nu ar trebui să meargă în public, ar trebui să rămână în spațiul privat. Să-și facă privat profilul de pe Facebook, iar publicul să nu poată ajunge la ei.

Există multe bloguri în SUA care se susțin financiar scriind doar despre tehnologie?

Sunt câteva sute. Tech Crunch are 14 angajați, la fel și Mashable, care sunt două dintre cele mai importante astfel de bloguri. E clar că tot mai mulți bani se mută dinspre media old school, print, radio, tv, înspre online. Iar dacă nu înțelegi lucrul ăsta o să dispari pur și simplu. Online-ul este un spațiu mai ușor de măsurat, un spațiu în care consumatorul este mai rafinat, un spațiu care crește în permanență. Anul acesta, la Blog World Expo, Ford și Busweiser au sponsorizat conferința. E pentru prima dată când branduri old school sponsorizează un eveniment de blogging.

Ce e atât de pasionant să scrii despre tehnologie, ca blogger?

Sunt pur și simplu un geek. Iar dacă aș fi acum la o petrecere și aș avea un blogger alături aș vorbi despre ultima aplicație pentru iPhone. Am crecut într-o familie pasionată de tehnologie, aflată în mijlocul Silicon Valley. Când eram mai mic, vindeam camere video și alte electronice, stăteam ore în șir la discuții cu ingineri despre computerele Apple.

Multă lume din industrie te consideră o persoană cu mult ego, ești adesea numit un ego-blogger. Cum te împaci cu ideea?

Toată lumea trebuie să aibă un ego al său atunc când ține un blog. Dacă scrii pentru un public căruia îi spui ceea ce crezi, asta înseamnă că ai un ego. Mulți folosesc termenul ego-blogger ca pe un atac. Atunci când spui unui miliardar ce să facă cu banii pe care îi are, trebuie să ai un ego puternic. Să spui celor din jur ce se întâmplă în lume necesită ego, e clar.

Mai folosești vreo clipă termenul de jurnalism?

E în continuare jurnalism ceea ce fac, dar mulți oameni aduc o serie de alte bagaje acestei activități. Eu sunt jurnalist ca formație. Să faci poze, să scrii sau să înregistrezi un video înseamnă jurnalism, fie că este făcut de Time sau de un copil de pe stradă. E o stupizenie să ți se spună că trebuie să lucrezi exclusiv la Time pentru a fi jurnalist.