MENIU

Intelectualii români şi germani au discutat trecerea a 20 de ani de la Revoluţie şi de la căderea zidului Berlinului

Foto: Realitatea TV

Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la Revoluţia din 1989 şi totodată 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Suficient de mult timp pentru ca intelectualii români şi germani să-şi pună împreună întrebarea: despre ce a fost vorba acum două decenii, despre curaj civic sau Revoluţie? S-a întâmplat la Bucureşti în cadrul unei dezbateri moderate de analistul Emil Hurezeanu.

"Fără o formă de curaj civic, nici Reagan nu şi-ar fi întors faţa spre germani. Fără curaj Doina Cornea n-ar scris celebrele scrisori, iar Ana Blandiana poezie", a declarat Emil Hurezeanu.

Pentru Anneli Ute Gabanyi, jurnalist şi fin observator al regimurilor totalitare, autoare a unei cărţi despre Cultul lui Ceauşescu, trecerea a două decenii de la momentul decembrie 1989 a adus cu sine o concluzie tristă: "În cazul României a fost vorba despre o revoluţie specială, singura Revoluţie violentă din Europa. În România a fost vorba de tipologia revoluţiei de tip lovitură de stat".

Pentru poeta Ana Blandiana împlinirea a 20 de ani de la căderea regimului comunist este un prilej de a reevalua definiţia libertăţii şi pe cea a curajului civic: "Prin curaj civic înţeleg capacitatea oamenilor de a spune nu. În viaţa mea am spus nu înainte de 89, după 89 şi acum".

Mai multe articole despre:
Berlin Revoluţie zid cădere hurezeanu