MENIU

Instanţa supremă a dispus eliberarea ultimelor opt persoane arestate în dosarul permiselor din Argeş

Foto: informatiiauto.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, luni, ca nefondat, recursul declarat de procurori împotriva deciziei Curţii de Apel Târgu-Mureş, care a decis eliberarea ultimelor opt persoane arestate în dosarul permiselor din Argeş. Decizia este definitivă.

Judecătorii din Târgu-Mureş au decis, pe 25 august, să le elibereze pe cele opt persoane care au rămas în arest în dosarul permiselor Argeş, însă decizia Curţii de Apel a fost atacată cu recurs. Instanţa din Târgu-Mureş a discutat, din oficiu, despre menţinerea stării de arest preventiv a celor opt persoane şi a decis înlocuirea acestei măsuri cu obligaţia de a nu părăsi ţara, potrivit avocaţilor.

Curtea de Apel Târgu-Mureş a respins, pe 18 august, cererile de revocare şi de înlocuire a măsurii arestării preventive făcute de ultimele opt persoane rămase în arest, în dosarul permiselor din Argeş.

Cele opt persoane arestate în dosarul permiselor - Aurelian Rădoi şi Virgil Ioniţă, subofiţeri, Paul Mandu, inginer de sistem, Eduard Constantin Dumitrescu, Florin Mircea Silveanu, Marius Epure, Florin Aurelian Ene şi Marin Dinculescu - au făcut, săptămâna trecută, la Curtea de Apel Târgu-Mureş, cereri de revocare şi de înlocuire a măsurii arestării preventive, după ce, pe 7 august, instanţa supremă a eliberat alte 14 persoane din acest dosar.

Celelalte 14 persoane din lotul arestaţilor în dosarul permiselor din Argeş au fost puse în libertate, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a admis recursul împotriva prelungirii măsurii arestării preventive în acest caz.

Instanţa din Târgu-Mureş a verificat tardiv legalitatea măsurii arestării preventive pentru inculpaţii din dosar, motiv pentru care Înalta Curte ar fi admis recursurile unora dintre arestaţi, a declarati, pentru NewsIn, Gheorghiţă Mateuţ, avocatul unuia dintre inculpaţi.

Avocatul a explicat că, după ce inculpaţii sunt trimişi în judecată, instanţa are obligaţia ca, o dată la 60 de zile, să verifice legalitatea şi temeinicia arestării preventive. Numai că, în cazul celor arestaţi în dosarul permiselor din Argeş, Curtea de Apel Târgu-Mureş a depăşit termenul legal cu 2 zile, ceea ce presupune implicit încetarea de drept a măsurii preventive. Acest argument a fost susţinut de Gheorghiţă Mateuţ în faţa magistraţilor instanţei supreme, care a admis recursurile a 14 inculpaţi şi a dispus punerea în libertate de îndată.
Mai multe articole despre:
DNA Argeş mită anchetă Piteşti permise ÎCCJ