Instanţa supremă a decis să participe la constituirea Biroului Electoral Central
Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să participe la tragerea la sorţi în vederea constituirii acestui birou, deşi susţin în continuare ideea degrevării magistraţilor de activităţi extrajudiciare.
Judecătorii de la Înalta Curte au anunţat că vor alege magistraţii pentru Biroul Electoral Central până săptămâna viitoare. În schimb, Consiliul Superior al Magistraturii nu este de acord cu constituirea birourilor electorale, deoarece magistraţii nu trebuie să aibe atribuţii extrajudiciare. Reacţia vine în urma unui anunţ al Guvernului, care a luat în calcul excluderea judecătorilor din procesul electoral, în condiţiile în care magistraţii sunt în grevă de câteva săptămâni. guvernul poate adopta, conform Agenţiei NewsIn, o ordonanţă de urgenţă care să permită constituirea acestor structuri fără implicarea judecătorilor.
Luni, 28 septembrie, trebuie să aibă loc tragerea la sorţi pentru desemnarea în Biroul Electoral Central a cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi justiţie. După acest pas, va avea loc tragerea la sorţi pentru desemnarea judecătorilor care vor conduce Birourile electorale de la nivelul circumscripţiilor.
"Pentru că acţiunile de protest ale magistraţilor au urmărit respectarea principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat şi pentru că suntem conştienţi că se încearcă politizarea acestei acţiuni în legătură neparticiparea la constituirea Biroului Electoral Central, aducem la cunoştinţa publicului că judecătorii Înaltei Curţi vor participa la tragerea la sorţi în vederea constituirii acestui birou, conform legii, deşi susţinem în continuare ideea degrevării magistraţilor de activităţile extrajudiciare", se arată într-un comunicat de presă al ÎCCJ.
În comunicatul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se precizează că, având în vedere încercările de manipulare din ultima vreme, prin care se urmăreşte a se acredita ideea că magistraţii fac jocuri politice sau se lasă antrenaţi în jocuri politice, Adunarea generală a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din 23 septembriea decis să comunice faptul că, încă de la începutul protestului magistraţilor, "puterea executivă a încercat prin toate mijloacele să-l compromită şi să incite cetăţenii, speculând cinic situaţia economică şi financiară a acestora, reducând demersul magistraţilor la revendicări de natură pur salarială".