MENIU

INGE LEHMANN, seismoloaga celebrată de Google la 127 de ani de la naștere

INGE LEHMANN, seismoloaga celebrată de Google la 127 de ani de la naștere

INGE LEHMANN. Motorul de căutare Google sărbătorește aniversarea a 127 de ani de la nașterea fizicianului INGE LEHMANN printr-un doodle special. Seismoloaga de origine daneză este cea care a descoperit nucleul pământului, iar în onoarea ei animația realizată de Google prezintă Terra tăiată în două, iar nucleul strălucește în mijloc. INGE LEHMANN.

INGE LEHMANN s-a născut pe 13 mai 1888 în Copenhaga, fiind fiica unui psiholog. După terminarea liceului, a studiat matematica la Universitatea din Copenhaga şi la Cambridge, acolo unde și-a început și activitatea didactică. După ce a început să lucreze cu geodezistul Niels Norlund, I s-a trezit și interesul pentru seismologie a crescut

INGE LEHMANN a devenit apoi asistenta geodezistului Niels Norlund, care i-a dat sarcina de a deschide observatoare seismice în Danemarca şi Groenlanda. Din acel moment, interesul danezei pentru seismologie a crescut, ea luând un examen în geodezie în 1928 şi acceptând o poziţie de top la Institutul geodezic danez, condus de Norlund.

INGE LEHMANN a postulat, în 1936, că nucleul Pământului nu este format dintr-o singură sferă lichidă, ci că există şi un nucleu intern, cu o structură diferită. Teoria sa a fost rapid adoptată de seismologi, inclusiv de celebrul Charles Richter, care dă numele scării în care se măsoară cutremurele.

INGE LEHMANN a trebuit să îşi oprească în mare parte cercetările în 1939, odată cu începerea celui de-al Doilea Război Mondial şi ocuparea Danemarcei de către Germania. Daneza s-a mutat în SUA în 1953, după ce în ultimii ani petrecuţi la Copenhaga relaţiile cu ceilalţi colegi din Institut se deterioraseră.

INGE LEHMANN a fost recompensată de-a lungul carierei sale cu numeroase premii, printre care premiul Harry Oscar Wood (1960), medalia Emil Wiechert (1964), medalia de aur a Societăţii regale daneze de ştiinţe şi litere (1965), premiul Tagea Brandt Rejselegat (1938, 1967), medalia William Bowie (1971, prima acordată unei femei) şi medalia Societăţii seismologice americane (1977). De asemenea, a primit titlul onorific de doctor al Universităţilor Columbia (1964) şi Copenhaga (1968), iar în cinstea ei au fost botezate un asteroid, o medalie oferită de Uniunea geofizică americană, dar şi un pod şi o porţiune de drum, tot în SUA.INGE

INGE LEHMANN a murit pe 21 februarie 1993, la 104 ani, în Copenhaga și, pe lângă numeroase premii pe care le-a primit, în cinstea ei au fost botezate un asteroid, o medalie oferită de Uniunea geofizică americană, dar şi un pod şi o porţiune de drum, toate în SUA.

Mai multe articole despre:
cutremur google doodle INGE LEHMANN