MENIU

India a blocat 25 milioane de telefoane mobile chinezeşti fără număr de identificare

<descriere>

India a blocat 25 milioane de telefoane mobile chinezeşti deja vândute clienţilor indieni, după ce s-a constatat că nu deţin numărul de identificare necesar recunoaşterii apelurilor, a anunţat marţi Ministerul Telecomunicaţiilor, citat de AFP.

Conexiunile acestor telefoane la preţ redus fabricate în China au fost blocate, pentru că nu conţineau cele 15 numere de identificare internaţională pentru echipamentele portabile (IMEI), a declarat pentru AFP un responsabil al Ministerului, care a preferat să îşi păstreze anonimatul.

Aceste numere permit identificarea apelurilor primite şi efectuate de un telefon mobil şi furnizează informaţii despre fabricant, precum şi despre tipul de aparat. Cele mai multe telefoane mobile primesc numărul IMEI de la operatorul care le activează pentru prima oară.

\"Tuturor operatorilor de telefonie mobilă li s-a cerut să blocheze serviciile a 25 milioane de aparate\", a anunţat Ministerul, ce consideră că \"incapacitatea de a monitoriza telefoanele fără numărul IMEI este o ameninţare la adresa securităţii\".

Clienţii care au cumpărat un astfel de telefon au fost preveniţi să-şi schimbe în termen de 15 zile telefonul sau să obţină un număr IMEI de la operatori, în schimbul a 4 dolari.

India este cea de-a doua piaţă de telefoane mobile din lume, după China, cu peste 500 de milioane de abonaţi.
Responsabilul Federaţiei indiene a sectorului telecomunicaţiilor, C.M. Mathai, a declarat că interdicţia va afecta pentru moment piaţa, însă a subliniat că folosirea în continuare a acestor telefoane ar fi \"o greşeală enormă\".

Mai multe articole despre:
India telefoane mobile