MENIU

Incidente electorale: Secţii de votare închise, buletine lipsă, ştampile încurcate între secţii

incidente la vot

Cele mai multe sesizări au ajuns la autorităţi prin intermediul numărului unic de urgenţă 112. Peste 1.600 de apeluri au fost primite, până la ora 17.00. Cei care au sunat au reclamat posibile fraude electorale sau incidente la vot, precum dispariţia ştampilelor, bătăi între susţinătorii unor partide sau lipsa buletinelor de vot.

Procurorii giurgiuveni au cerut arestarea celor doi bărbaţi reţinuţi pentru mită electorală.Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Giurgiu, George Neagoe, a declarat duminică, corespondentului NewsIn, că a cerut magistraţilor Tribunalului Giurgiu emiterea mandatului de arestare preventivă pentru 29 de zile în cazul celor doi bărbaţi reţinuţi vineri pentru mită electorală. \" Cei doi bărbaţi sunt acum la Judecătoria Giurgiu, am cerut mandat de arestare pentru 29 de zile, în principiu magistraţii ar putea da un verdict în circa o oră\", a spus prim-procurorul George Neagoe. Cei doi bărbaţi în vârstă de 41, respectiv 51 de ani, din Giurgiu, au fost reţinuţi vineri seara, după ce ar fi oferit sume de bani în scopul determinării alegătorilor să voteze ori să nu voteze cu un anumit candidat, a anunţat Inspectoratul Judeţean de Poliţie(IJP) Giurgiu.

Reprezentantul unei secţii de votare din Fărcaşa-Maramureş a votat în locul soţiei. PSD Maramureş a depus duminică o plângere penală la Poliţie în care semnala că reprezentantul PD-L din secţia de votare 321 din Fărcaşa, Viorel Almaş, a votat în locul soţiei sale, transmite NewsIn. Prim-vicepreşedintele PSD Maramureş, Ludovica Pârvu, a declarat că şi la BEJ a fost depusă o sesizare care îl vizează pe reprezentantul PD-L.  \"Reprezentantul PD-L din secţia 321 de la Fărcaşa a votat în locul soţiei, cu buletinul acesteia\", a susţinut Ludovica Pârvu. Preşedintele BEJ Maramureş, Camelia Balint, a confirmat că a primit o sesizare despre acest incident. La scurt timp de la primirea sesizării, reprezentantul PD-L a părăsit secţia de votare, a mai spus Ludovica Pârvu.

Procesul de votare de la Secţia 1013 din Capitală a fost suspendat aproximativ o oră. Reprezentanţii Biroului Electoral din sectorul 5 au declarat că procesul de votare de la secţia specială 1013 din Capitală a fost suspendat o oră, din cauza preşedintelui comisiei, care nu le cerea alegătorilor completarea declaraţiilor pe propria răspundere că nu au mai votat în altă parte. Potrivit oficialilor de la Biroul Electoral al Sectorului 5, procesul de votare a fost întrerupt în jurul orei 9.30, fiind reluat după mai bine de o oră, la 10.40.  Aceleaşi surse au spus că votarea la secţia 1013 a fost întârziată şi de dimineaţă cu aproximativ 15 minute de către preşedintele comisiei, din cauza unor probleme organizatorice.  Secţia de votare nr. 1013 este una dintre secţiile speciale amenajate în Capitală pentru cei care au domiciliul în altă localitate.

Un bărbat surprins în timp ce îşi fotografia buletinul de vot a fost amendat, în judeţul Gorj. Poliţiştii din Gorj au amendat două persoane, una dintre ele pentru că împărţea materiale de propagandă, iar o alta pentru că a fost surprinsă în timp ce îşi fotografia buletinul de vot, transmite NewsIn.

\"Un bărbat de 61 de ani, din Motru, care vota la Secţia 62, a fost surprins de către preşedinta secţiei în timp ce îşi fotografia buletinul de vot. Preşedinta a anunţat poliţistul care asigură paza. Bărbatul a fost reţinut până la sosirea unui echipaj de poliţie. A fost amendat cu suma de 1.000 de lei\", a declarat Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

PSD Mureş susţine că şi în judeţ a început fenomenul de turism electoral, la o secţie de votare specială prezentându-se şapte persoane cu domiciliul în judeţul Buzău.
\"În dimineaţa zilei de 22 noiembrie 2009, în jurul orei 10.00 la Secţia de votare specială 189 din oraşul Sărmaşu s-au prezentat pentru a vota şapte persoane cu domiciliul în judeţul Buzău. Acestea au fost transportate cu o dubă cu număr de înmatriculare din Spania, având însă tablele de înmatriculare mânjite cu norori. Autovehiculul s-a îndreptat spre localitatea Budeşti - judeţul Bistriţa, fiind monitorizată, de la graniţa judeţului de către echipa mobilă a PSD Bistriţa\", se arată într-un comunicat transmis de PSD Mureş. Social democraţii susţin că votanţii nu au făcut încă nicio infracţiune, însă li se pare suspecect faptul că un grup de persoane din Buzău a ales să se plimbe prin satele din Mureş şi Bistriţa.

Trei dosare penale în Glina, unde doi votanţi au primit două buletine pentru prezidenţiale. Trei dosare penale au fost deschise poliţişti, pentru tentativă de vot multiplu, după ce un membru al comisiei Secţiei de votare 182 din Glina a dat la două persoane câte două buletine de vot pentru prezidenţiale, au declarat oficiali ai IPJ Ilfov pentru NewsIn. Cele trei dosare au fost făcute pe numele votanţilor şi a membrului comisiei.

Un alt dosar penal a fost întocmit în Teleorman, unde o persoană avea două buletine de vot pentru alegerea preşedintelui. La Secţia de votare nr 50 din Roşiorii de Vede, din judeţul Teleorman, un cetăţean a fost prins de către un observator când încerca să introducă un al doilea bulerin de vot pentru prezidenţiale în urnă, poliţiştii deschizând un dosar penal, care a fost înregistrat şi la parchet.
Purtătorul de cuvânt al Centrului de comunicare MAI din judeţul Teleorman, Adrian Ilicea, a declarat, pentru NewsIn, că a fost sesizat BEJ cu privire la acest incident şi că urmează să se cerceteze cum a fost posibil ca o persoană să aibă două buletine de vot.

La secţia specială din Gara de Nord este aglomeraţie foarte mare. Aproximativ 200 de persoane aşteaptă să intre în cele două cabine de vot din secţia specială. Angajaţii unei firme de pază din Bucureşti sunt verificaţi, la această oră pentru că au fost aduşi cu maşinile firmei la vot. Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a declarat că \"organizarea secţiei de vot din gara de Nord este obligaţia exclusivă a primarului\", considerând că această secţie de votare ar  fi trebuit să aibă cel puţin cinci cabine de vot.

La două secţii de votare din judeţul Mehedinţi lipsesc circa 800 de buletine de vot. Membrii comisiilor din două secţii de votare din judeţul Mehedinţi au constatat lipsa a aproximativ 800 de buletine de vot, la o secţie lipsind 700 de buletine pentru alegerea preşedintelui, iar la altă secţie 100 de buletine pentru referendum, transmite NewsIn.
În această dimineaţă, înainte să se deschidă secţia de votare din comuna Ilofăt, judeţul Mehedinţi, membrii comisiei au numărat din nou buletinele de vot şi au constat că din 1.200 de buletine pentru votarea preşedintelui, cât scria pe procesul-verbal de primire, aveau numai 499. În comuna Almăjel, secţia 19, membrii comisiei au numărat şi au constat că lipsesc 100 buletine pentru referendum. Preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Mehedinţi, judecătorul Mihai Acsinte, a declarat că, cel mai probabil, aceste buletine lipsă se regăsesc la alte secţii şi că, în funcţie de necesar, va transfera buletine de la alte secţii la cele două unde au fost înregistrate deficienţe.

Secţia de votare nr. 1013 din Capitală a fost închisă până la 8.40. Peste 150 de persoane, în majoritate studenţi, au aşteptat zeci de minute pentru a putea vota la Secţia de votare nr. 1013 din Capitală, amenajată la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, care a fost închisă, până la ora 8.40, din motive încă neclare.
În jurul orei 8.00, o persoană care s-a recomandat ca făcând parte din comisia secţiei le-a spus oamenilor că secţia de votare este închisă din cauza preşedintei comisiei. \"E proastă şi nu a citit legea\", a spus cel ieşit să dea explicaţii.
Secţia s-a deschis după ce votanţii au fost ţinuţi la uşă peste o oră şi jumătate. Reprezentanţii comisiei nu au făcut alte precizări cu privire la motivul pentru care secţia a fost închisă până la 8.40.

Autorităţile din Ialomiţa au încurcat ştampilele cu menţiunea VOTAT, personalizate pentru fiecare secţie, iar acum, aleargă prin tot judeţul pentru a le recupera. La aceste alegeri ştampilele cu menţiunea VOTAT sunt pentru prima dată personalizate cu numărul secţiei. Până aici toate bune şi frumoase, însă angajaţii prefecturii din Ialomiţa n-au aflat asta şi le-au distribuit la grămadă, astfel că nicio secţie n-a primit ştampilele care ar fi trebuit. Prefectul a organizat o echipă de \"recuperatori de ştampile\". Angajaţii care se fac vinovaţi de această greşeală vor fi sancţionaţi. În plus, cheltuiala de recuperare a ştampilelor se va face din banii lor.

La fel s-a întâmplat şi în Braşov dar şi în Prahova. Şi nu sunt singurele incidente. Un membru de partid din Suceava susţine că a fost bătut de mai mulţi susţinători ai altui partid pentru că şi-a lipit afişe electorale pe gardul de la casă. Suceveanul a depus plângere penală, iar agresorii au fost identificaţi.

În secţia specială din localitatea Cruşeţ, judeţul Gorj, votul a fost blocat până în jurul orei 9.00, din cauză că informaticianul nu a ajuns la secţie. Acesta ar fi trebuit să se ocupe de funcţionarea camerei web.

O sută de buletine de vot au fost anulate în secţia specială de votare 191 din comuna Livezile, din judeţul Bistriţa-Năsăud, fiindcă li s-a aplicat ştampila de control a secţiei de votare prea repede, respectiv sâmbătă seara, în loc de duminică dimineaţa, transmite NewsIn. Preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ), Ilie Ursu, a declarat că buletinele au fost anulate fără acordul său, cu toate că erau valabile.  \"A fost o prostie că le-au anulat. E adevărat că s-au grăbit să le aplice ştampila de control, dar erau buletine valabile. Le-au anulat, asta este. Dacă nu le vor ajunge, vom trimite altele din rezerva noastră\", a declarat Ursu.