MENIU

Închisoarea Doftana, unde au fost închişi Nicolae Ceauşescu şi Gheorghiu Dej, stă să se prăbuşească

Foto: RTV
Închisoarea Doftana se află într-o stare avansată de degradare

Închisoare Doftana este cunoscută în toată lumea pentru că în celulele sale a fost închis Nicolae Ceauşescu şi Gheorghe Gheorghiu Dej. După prăbuşirea comunismului însă, clădirea şi-a pierdut şi ea faima, iar astăzi nu se găsesc bani pentru reabilitarea ei. Mai mult, curioşilor li s-a interzis să intre în clădire pentru că există în orice moment riscul să cadă.

Pe vremuri, aici erau celulele. Acum însă totul este o ruină. Tocmai din acest motiv autorităţile locale au interzis ca închisoarea de la Doftana să mai fie vizitată de acum şase ani.

Închisoarea de la Doftana nu a mai fost consolidată de peste 30 de ani. Zidurile au fost puternic afectate de cutremurele din 1977, 1986 şi 1990. Tocmai de aceea acum turiştii vin să o vadă, dar nimeni nu mai intră.

De-a lungul timpului, închisoarea Doftana, cunoscută şi ca Bastilia Românescă, a căzut pradă hoţilor de fier vechi. Autorităţile au dat uitării clădirea, iar penitenciarul zace în paragină. Autorităţile ridică din umeri. Nu se întrevede nicio soluţie pentru reabilitare.

Penitenciarul Doftana a fost ridicat după model belgian, între 1894 şi 1897. Pe lângă Ceauşescu şi Gheorghe Gheorghiu Dej, aici au mai fost închişi răsculaţii de la 1907 şi militanţi ai mişcării muncitoreşti din România.

Mai multe articole despre:
închisoare degradare Doftana