MENIU

În urma cazului Gorbunov au fost aduşi în penitenciare 14 deţinuţi grav bolnavi

Foto: tehnopol.ro
Emil Nicola are 61 de ani şi a fost condamnat la 25 de ani de închisoare din care mai are de executat cinci
Ion Miriţă era internat în spital în Bucureşti pentru tratarea cancerului, a văzut scandalul cu Gorbunov, vânătoarea de deţinuţi şi s-a întors singur în penitenciar

Efect de bumerang, după eliberarea lui Gorbunov. 14 deţinuţi învoiţi pe motive medicale care nu s-au întors la timp în închisori au fost adunaţi de poliţişti şi readuşi după gratii. Numai că cei mai mulţi dintre aceştia sunt oameni care suferă de boli incurabile sau care s-au aflat în ultimii ani sub tratament intensiv în spitalele civile.

Emil Nicola are 61 de ani şi a fost condamnat la 25 de ani de închisoare din care mai are de executat cinci. Justiţia l-a găsit vinovat pentru că şi-a omorât tatăl într-un acces de furie. În urmă cu patru ani a fost însă diagnosticat cu artrită, iar medicii specialişti au recomandat de mai multe ori să fie operat.

"M-am operat la SJU Târgu Jiu", a spus Emil Nicola, care a explicat că a cerut întreruperea pedepsei pentru că procesul de vindecare a fost unul foarte îndelongat.

S-a întors la Penitenciar înainte să expire învoirea, dar boala a avansat. În mai 2008 a făcut o nouă cerere de întrerupere a pedepsei care era valabilă trei luni. În libertate, medicii nu au mai reuşit să-i salveze o parte din piciorul stâng. Bolnavul-deţinut a rămas imobilizat acasă. În şase luni de când ar fi trebuit să revină în penitenciar, Nicola a fost vizitat de trei ori de poliţişti. Ultima oară, după declanşarea scandalului legat de eliberarea lui Serghei Gorbunov.

"În ultimele zile, structurile teritoriale au intensificat măsurile de urmărire a persoanelor pentru care instanțele au dispus măsuri de întrerupere sau suspendare a executării pedepsei, activități ce se execută de toate formațiunile de poliție de pe toate liniile de muncă", a spus Georgian Dragomir, ofițer Serviciul Urmăriți.

Ion Miriţă era internat în spital în Bucureşti pentru tratarea cancerului, a văzut scandalul cu Gorbunov, vânătoarea de deţinuţi şi s-a întors singur în penitenciar. Este un deţinut care de aproape 20 de ani se chinuie să-şi încheie socotelile cu societatea, dar nu reuşeşte din cauza unei boli foarte grave - cancer. Se întâmplă la penitenciarul Slobozia.

Bărbatul mai are de ispăşit şapte luni de pedeapsă pentru furt, însă trebuie să meargă în continuare la spital. Iar toată viaţa lui se desfăşoară între celulă şi drumuri dese, sub pază, la tratamentele cu citostatice. 

 

Mai multe articole despre:
deţinuţi bolnavi închisoare penitenciare