MENIU

În Spania şi Italia au votat, până la ora 16.00, peste 21.000 de români

În Spania şi Italia au votat peste 21.000 de români

La urnele din Spania şi Italia, ţările unde se regăsesc cele mai importante comunităţi de români, dar şi cele mai multe secţii de vot organizate pe teritoriul altui stat, se prezentaseră la vot, până la ora 16.00, ora României, în jur de 21.200 de români, a informat Ministerul de Externe.

Astfel, la secţiile din Italia au votat 12.000 de români, în Spania au mers la urne 9.200, în Franţa 1.900, în Belgia 1.600, în Austria 850, iar în Ungaria 400. Până la ora 17.00, şi în Republica Moldova votaseră 5.000 de români.

Cea mai importantă comunitate de români se află în Spania şi Italia, unde se estimează că locuiesc în jur de două milioane de români. Prezenţa la vot pentru prezidenţiale şi referendum este destul de ridicată, comparativ cu prezenţele la cele mai recente scrutine. Astfel, la europarlamentarele din acest an au votat în Italia puţin peste 2.000 de români, iar în Spania în jur de 1.100. La alegerile parlamentare din 2008, în Spania şi-au exercitat dreptul de vot 6.200 de români, iar în Italia 3.800 de români.

MAE a organizat în total 294 de secţii de vot în străinătate, iar dintre acestea, 55 se află în Italia şi 38 în Spania. Cele mai multe buletine de vot au fost trimise în Italia, anume 167.600, urmând Spania cu 155.200.

În ceea ce priveşte repartizarea secţiilor de votare, dintre cele 38 de secţii  organizate în Spania, au fost deschise câte două secţii de votare la Madrid şi Castellon de la Plana şi câte o secţie la Bilbao, Ciudad Real, Roquetas De Mar, Almeria, Barcelona, Alcazar De San Juan, Santiago De Compostela, Cuenca, Guadalajara, Toledo, Badajos, Girona, Cordoba, Granada, Huesca, Albacete, Zaragoza,  Sevilla,  Alcara De Henares, Coslada,Valencia,  Torrejon De Ardoz, Las Palmas De Gran Canaria, Palma De Mallorca, Alicante, Taragona, Gijon,  Lerida, Lepe, Huelva, Murcia, Malaga, Logrono şi  Burgos.

Dintre cele 55 de secţii de votare din Italia, patru secţii funcţionează la Roma, şi câte una la Latina, Viterbo, Marcelina, Ladispoli, Terni, Pescara, Regio Calabria, Cosenza,  Olbia-Sardegna, Ancona,  Napoli, Bari, Catania, Milano, Piacenza, Asti, Lodi, Novara, Rimini, Livorno, Grosetto, Fermo, Torino, Genova, Treviso, Padova, Trento, Trieste, Bologna,  Florenţa,  Brescia, Cuneo, Vicenza, Como, Bergamo, Varese, Sondrio, Lecco, Udine, Pordenone, Verona, Veneţia, Alessandria, Arezzo, Perugia, Acilia, Borghesian, Fontenova, Guidonia, Ivrea şi Sezze.

La prezidenţiale şi referendum pot vota şi turiştii, iar actele de identitate pe baza cărora se poate vota în străinătate sunt: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, valabile în ziua votării.

Mai multe articole despre:
Spania alegeri Italia vot preşedinte