În România nu există niciun centru specializat pentru minorii toxicomani
Drogurile nu ţin cont de cine le consumă. Copiii, adolescenţii sunt victime sigure. Curiozitatea îi aruncă în ghearele dependenţei. Să scape, copilul are nevoie de ajutor. Însă, în România, în afara urgenţelor, nu există niciun centru special de tratament pentru copiii care consumă droguri.
Adrian şi Remi s-au apucat amândoi de droguri la 16 ani. Nu se cunoşteau între ei, dar au avut aceleaşi motiv: curiozitatea. S-au întâlnit peste ani, la centrul de Asistenţă integrată a adicţiilor din sectorul 4. Ei au avut puterea să se recunoască învinşi de droguri şi să ceară ajutor.
"Faţă de celelalte ţări din Europa suntem cam pe ultimele locuri în ceea ce priveşte consumul de droguri, dar fenomenul este...datele noastre arată că este prezent şi este în creştere", a precizat Lucian Suditu, specialist ANA.
"Pe anul 2008 am avut ca număr total de asistaţi 1272, o cifră dublă faţă de 2007, când în structurile teritoriale ale ANA se aflau un număr de 663 persoane", a declarat Andra Vlahie, tot specialist ANA.
Din cei peste 1000 de tineri care au apelat la centrele Agenţiei
Antidrog, doar 35 erau minori. Numărul neoficial este, însă mult mai
mare.
Prima comunitate terapeutică de la noi din ţară, în regim de stat,
pentru consumatorii de droguri se va deschide la Bălan, în judeţul
Harghita anul acesta. Este primul centru de tratament pe termen lung,
unde accentul se va pune pe reintegrarea în societate a bolnavilor.