În 2008, Universul a mai renunţat la unele din secretele lui
Anul 2008 a fost extraordinar pentru astronomi, întrucât Universul a mai renunţat la unele din secretele lui. Şi arheologii şi paleontologii au avut motive de bucurie.
Pe Marte există gheaţă şi ninsori
După ce a călătorit prin spaţiu peste 680 de milioane de kilometri, sonda spaţială Phoenix Mars Lander a aterizat pe 26 mai pe planeta Marte. Lansată la 4 august 2007 de la centrul NASA,Cape Canaveral din Florida, sonda a fost menită să caute dovezi ale existenţei vieţii pe Planeta Roşie.
La doar o lună de la sosirea pe Marte, sonda trimite pe Pământ veşti incredibile: pe Planeta Roşie există gheaţă! Cercetătorii de la NASA au identificat apă în stare solidă într-un şanţ în miniatură pe care sonda l-a săpat în solul arctic de pe Marte. Iar fotografiile preluate de Mars Reconnaissance Orbite, o altă sondă a NASA, aduc o lună mai târziu idea că, Marte era odată acoperită cu lacuri imense şi cu râuri curgătoare care aveau potenţialul de a susţine viaţa.
Oamenii de ştiinţă au continuat analizele asupra solului Planetei Roşii şi au mai făcut o descoperire: Marte este numai bun pentru… fasole şi asparagus.
Sonda Phoenix a continuat cu veştile incredibile: în septembrie, NASA anunţă că sonda a detectat în atmosfera marţiană… fulgi de nea, proveniţi din norii aflaţi deasupra lui Phoenix. Sonda a găsit, de asemenea, şi dovezi că praful de pe suprafaţa Planetei Roşii se aseamănă, în compoziţia lui chimică, cu apa de ocean, confirmând astfel teoria că pe Marte a existat odată apă lichidă, ce a putut susţine viaţa.
În luna octombrie însă, sonda Phoenix dispare într-o furtună de praf. Lipsa sezonieră de lumină din zona unde se află sonda spaţială a afectat bateriile solare ale lui Phoenix, cu trei săptămâni mai devreme
Până la sfârşitul lunii octombrie, sonda îşi depăşise deja perioada estimată de viaţă cu două luni.
Apă şi vreme în Univers
Nu doar pe Marte s-a descoperit apă. Cercetătorii au descoperit în 2008 că Enceladus, luna lui Saturn, aruncă jeturi supersonice de apă. Patru jeturi supersonice alcătuite din vapori de apă au fost detectate într-un gheizer enorm de gaz şi praf care izvorăşte din regiunea polară de sud a lui Enceladus.
Cea mai mare lună a lui Saturn, Titan, are vulcani de gheaţă activi, care scot la suprafaţă amoniac şi metan în loc de lavă, au descoperit oamenii de ştiinţă în luna decembrie. Sonda internaţională Cassini a realizat imagini radar care arată scurgeri recente, lichide, pe suprfaţa lui Titan. Descoperirile arată că luna ar putea conţine "criovulcani" activi, adică vulcani de gheaţă.
Rocile lunare aduse acum 40 de ani pe Pământ în timpul misiunilor Apollo au dezvăluit că pe Lună exista apă încă de la începuturi, au anunţat cercetătorii în iulie 2008. O nouă metodă de analizare a elementelor din mostrele de nisip lunar prezintă dovezi puternice ale existenţei apei, începând cu acum trei miliarde de ani.
Iar o exoplanetă pe care există apă, ar putea avea şi vreme. Astronomii au detectat apă şi chiar primele semne ale vremii, pe o planetă din afara sistemului nostru solar. Gigantul de gaz, HD189733b, care orbitează o stea aflată la 63 de ani lumină de Pământ, prezintă în atmosfera sa dioxid de carbon şi metan.
Cum a apărut viaţa pe Pământ
O întâlnire norocoasă de acum 1.9 miliarde de ani a dus la viaţa de pe Pământ, au descoperit oamenii de ştiinţă în 2008. un organism asemănător cu amiba a devorat o bacterie care dezvoltase puterea de a folosi lumina soarelui pentru a scoate oxigenul din apă. Bacteria a fost însă încorporată în atacator, în loc să fie mâncată, transformând astfel acel organism în strămoşul fiecărui copac, fiecărei plante sau seminţe de pe Pământ.
Fetuşii descoperiţi în mormântul lui Tutankhamon sunt fiicele lui gemene
Cercetătorii susţin că fetuşii descoperiţi în mormântul lui Tutankhamon sunt de fapt fetiţele gemene ale tânărului faraon.
Cel mai vechi loc de pe Pământ
Chiar şi pentru o piatră, prezenţa de patru miliarde de ani a centurii de nefrit Nuvvuagittuq din Canada este extrem de îndelungată. Prin urmare, această pătură de roci a fost denumită de oameni "cel mai vechi loc cunoscut de pe Pământ".
Cel mai mare număr prim
O echipă de matematicieni de la Universitatea din California a descoperit cel mai mare număr prim de până acum, ce are nu mai puţin de 13 milioane de cifre. Progresul acesta a fost realizat prin folosirea a numai puţin de 75 de calculatoare simultan pentru a realiza un număr impresionant de mare de calcule.
Arheologii egipteni au descoperit o piramidă veche de 4.300 de ani
Liderul arheologilor din Egipt a anunţat în luna noiembrie descoperirea unei piramide vechi de 4.300 de ani în Saqqara, locul de înmormântare a conducătorilor din anticul Memphis. Zahi Hawass a declarat că piramida ar putea aparţine reginei Sesheshet, mama regelui Teti, fondatorul celei de-a şasea Dinastii a Vechiului Regat egiptean.