MENIU

Împrumutul extern al României va ajunge la 19,95 de miliarde euro. FMI a cerut României să reducă din cheltuieli

Foto: mondonews.ro
Reprezentanţii FMI se arată îngrijoraţi în special de problemele din sistemul public de pensii

România a bătut palma pentru un împrumut extern de 19,95 de miliarde euro, dintre care aproape 12.95 miliarde vor veni de la Fondul Monetar Internaţional. Şeful delegaţiei FMI la Bucureşti a anunţat miercuri că României i s-a cerut să reducă din cheltuieli. El a precizat însă că asta nu înseamnă tăierea salariilor sau a pensiilor. Jeffrey Franks a spus însă că avem probleme legate de sistemul public de pensii, dar şi de salarizarea angajaţilor de la stat.

Prima tranşă de la FMI va fi de cinci miliarde de euro, iar dobânda diferă de la o instituţie la alta. Pentru UE, rata dobânzii este fixată de piaţă. Reprezentantul FMI a precizat că suma pe care România o va primi de la instituţia financiară ar putea diferi în funcţie de cursul de schimb. Fondurile de la FMI nu vor veni în euro sau dolari, ci în moneda specială a instituţiei.  Primii bani de la FMI ar putea ajunge în două luni în România. 

De asemenea, România ar putea primi de la Banca Mondială trei tranşe de bani, prima astfel de tranşă urmând să fie primită în această vară. Durata împrumutului de la Banca Mondială va fi de cinci ani. 

România va trebui să ia anumite măsuri ca să reducă din cheltuieli Reprezentanţii FMI se arată îngrijoraţi în special de problemele din sistemul public de pensii. Ei spun că, pe viitor, există riscul să ne confruntăm cu un deficit mare în acest sector. De aceea, FMI propune restructurarea sistemului de pensii de la stat.

Şeful delegaţiei FMI venite la Bucureşti, Jeffrey Franks, a vorbit şi despre problemele salarizării în sistemul public. "Guvernul va trebui să introducă o reformă în cheltuielile sistemului public. Asta nu înseamnă neapărat că veniturile angajaţilor vor fi tăiate. În prezent, în sectorul public salariul de bază este diferit în aceeaşi instituţie, chiar şi pentru acelaşi loc de muncă. Acesta nu este un sistem bun, nu e un sistem transparent", a declarat Jeffrey Franks.

Mai multe articole despre:
România FMI împrumut miliarde