MENIU

Ilie Sârbu: Am cerut verficarea programului Transchem imediat după ce am preluat ministerul în 2001

Foto: NewsIn

Ministrul Agriculturii Ilie Sârbu a declarat marţi, în cadrul audierilor de la Comisia de anchetă privind irigaţiile, că a cerut verificarea gestionării programului Transchem, imediat după preluarea mandatului de ministru al Agriculturii, în 2001, adăugând că în acest caz se cunosc vinovaţii.

Ilie Sârbu le-a declarat membrilor comisiei de anchetă că, în urma dispoziţiilor date în 2001, s-a întocmit un dosar, în care, în prezent, se regăseşte rezolvarea cazului Transchem.

"Am dat o notă de serviciu, după care s-a întocmit acest dosar. Nota de serviciu am dat-o după ce, ajungând la minister, au început să curgă spre mine tot felul de reclamaţii despre acest program", a spus ministrul  Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ilie Sârbu.

Potrivit acestuia, prin nota emisă, s-a dispus, în principal, verificarea gestionării programului şi modul în care au fost respectate prevederile contractului cu firma americană Transchem. De asemenea, s-a verificat cauza imposibilităţii restituirii tranşelor de bani la timp şi modul în care au fost folosite tractoarele, combinele şi instalaţiile de irigat şi ce profit au adus firmelor asociate.

De asemenea, Sârbu a precizat că, tot la ordinul său, a fost verificată cauza abandonării lucrărilor în judeţul Tulcea. Astfel, s-a dispus "depistarea asocierilor formale cu anumite firme ce în aceste condiţii au beneficiat pe nedrept de facilităţile acestui program, verificarea a tot ce s-a petrecut cu acest program, stabilindu-se vinovaţii, ştiut fiind că garanţia se răsfrânge asupra bugetului României".

"De aici au pornit cercetări, verificări, şi în raportul pe care noi l-am înaintat Parchetului General de pe lângă Curtea Supremă sunt în detaliu toate răspunsurile date, cu vinovaţii stabiliţi, eu nu le pronunţ numele, ca să nu credeţi că fac proces de intenţie cuiva", a explicat Ilie Sârbu.

El a adăugat că s-a dat şi o rezoluţie prin care Corpul de Control putea verifica neregulile sesizate, putea face propuneri concrete pentru recuperarea pagubelor produse şi putea sesiza organele de urmărire penală, dacă era necesar.

"Sunt toate documentele la dispoziţie. Cine vrea să ştie ce e cu Transchem are la dispoziţie acest dosar, care a fost înaintat la Parchet, care am înţeles că s-a şi pronunţat. Deci e o problemă încheiată. Dacă cineva nu a vrut să rezolve, sigur că rămânem cu tot ceea ce s-a întâmplat toată vara, cu audieri. Aici sunt stabilţi vinovaţii conform documentelor găsite în fiecare structură, la minister, RAIF, ANIF", a conchis Ilie Sârbu.

În perioada 1997-1998, a început programul legat de îmbunătăţirile funciare. Programul constituia o investiţie realizată de compania Transchem, pentru a aduce utilaje şi echipamente pentru irigaţii, pe baza unui credit garantat de stat. În cele din urmă, statul român a fost nevoit să plăteasca creditul pe care l-a garantat, fiind astfel păgubit cu suma de 100 milioane de dolari.

Mai multe articole despre:
program credit Ilie Sârbu ANIF irigaţii păgubit