MENIU

ÎCCJ - Statul român trebuie să-i plătească lui Adrian Tărău 20.000 de lei daune pentru arestarea sa

Foto: NewsIn

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, pe 9 noiembrie, prin sentinţă irevocabilă, că statul român trebuie să îi plătească omului de afaceri Adrian Tărău 20.000 de lei daune morale, pentru arestarea sa, dispusă de procurorul Alexandru Lele.

Astfel, Înalta Curte a respins recursurile declarate atât de Tărău, cât şi de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea şi de statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor, împotriva deciziei Curţii de Apel Oradea, din 5 martie, potrivit deciziei publicate pe site-ul ÎCCJ. 
Prima instanţă căreia Tărău i-a cerut să oblige statul român să îi acorde daune morale a fost Tribunalul Bihor, care a decis pe 29 octombrie să îi acorde acestuia 50.000 de lei. Hotărârea a fost însă atacată cu apel la Curtea de Apel Oradea, care a decis, pe 5 martie 2009, să micşoreze daunele acordate lui Tărău la 20.000 de lei.

Tribunalul Bihor a admis, pe 29 octombrie, în parte, cererea omului de afaceri Adrian Tărău de reparare a prejudiciilor provocate de arestarea sa din 2001, dispusă de procurorul Alexandru Lele, sub acuzaţia de contrabandă cu combustibil, statul român fiind obligat la plata a 50.000 de lei daune morale.

"Magistraţii Tribunalului Bihor au admis, miercuri, în parte, cererea înaintată de Adrian Tărău pentru repararea prejudiciilor provocate de arestarea sa din 2001 de către procurorul Alexandru Lele", a anunţat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor, Delia Sabău, pe data de 29 octombrie.
Tărău a formulat cererea de reparare a prejudiciilor provocate de eroarea judiciară în noiembrie 2007, solicitând despăgubiri de 50 de miliarde de lei vechi. Conform deciziei Tribunalului Bihor, statul român este obligat la plata a 50.000 de lei cu titlu de daune morale şi 1.190 de lei cheltuieli civile.

"Mai importantă decât suma este recunoaşterea nelegalităţii arestării. De altfel, ulterior arestării, Adrian Tărău a fost găsit nevinovat şi nici nu a fost trimis în judecată", a declarat Răzvan Doseanu, avocatul lui Tărău.

Tărău a fost arestat pe 20 aprilie 2001, de procurorul Alexandru Lele, sub acuzaţia de complicitate la contrabandă cu 1.495 de tone de benzină, trecută în acte ca şi kerosen, pentru a se sustrage de la plata accizelor şi a taxei de drum. Tărău a fost pus în libertate după 48 de ore, iar, timp de câţiva ani, a locuit în Statele Unite ale Americii. Între timp cazul a fost clasat, iar Adrian Tărău a fost exonerat de răspunderea penală. La rândul său, procurorul care s-a ocupat de cazul Tărău a fost urmărit penal pentru fapte de corupţie şi suspendat din magistratură. La sfârşitul anului trecut, însă, Alexandru Lele a fost scos de sub urmărire penală şi repus în funcţia de procuror, primind retroactiv şi salariile.

Mai multe articole despre:
arestare ÎCCJ daune morale