MENIU

Hotărârea de consiliu privind sterilizarea câinilor va fi supusă aprobării Primăriei pe 27 februarie

Foto: wordpress.com

Hotărârea prin care proprietarii de câini vor fi obligaţi să-i înregistreze şi să-i sterilizeze va fi supusă aprobării consilierilor generali ai Capitalei în şedinţa din 27 februarie, a anunţat marţi edilul-şef Sorin Oprescu, după întâlnirea cu ONG-urile dedicate problemei câinilor comunitari.

"Putem rezolva problema câinilor comunitari numai atunci când proprietarii de câini vor fi obligaţi să-i sterilizeze", a afirmat Oprescu.

Potrivit edililor, pentru rezolvarea problemei trebuie urmaţi mai mulţi paşi, printre care crearea unei baze de date, identificarea stăpânilor, obligativitatea ca aceştia să-şi sterilizeze câinii şi, în final, amendarea celor care nu se conformează.

Oprescu este de părere că acţiunea de sterilizare poate avea loc în parteneriat public-privat. Potrivit edilului-şef, primăria poate să-şi asume sterilizarea unor câini, însă nu poate contribui financiar la transportul lor înapoi pe stradă.

Primarul Capitalei a mai spus că există şi posibilitatea de a construi adăposturi, dar că acestea nu reprezintă o soluţie prea agreată, în condiţiile în care necesită fonduri financiare foarte mari, de care municipalitatea nu dispune, în perioada de criză.

Dacă proiectul municipalităţii, supus dezbaterii publice pe site-ul Primăriei Capitalei, va fi aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), toţi bucureştenii vor avea obligaţia să-şi sterilizeze câinii şi pisicile şi să le implanteze microcip de identificare, iar nerespectarea acestor norme va fi sancţionată cu amendă de până la 700 de lei.

De asemenea, locuitorii Capitalei vor trebui să-şi înregistreze câinii şi pisicile în vârstă de peste şase luni într-o bază unică de date a Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor fără Stăpân, direcţie care va lua locul Administraţiei pentru Supravegherea Câinilor fără Stăpân şi va fi denumită ASAS.

Potrivit aceluiaşi proiect de hotărâre, pentru a deţine un animal de casă, bucureştenii vor trebui să îndeplinească următoarele condiţii: indentificare prin microcip subcutanat, înregistrare în baza unică de date, existenţa unui carnet de sănătate şi sterilizarea oricăror animale cu vârsta de peste şase luni.

Proiectul, propus de Direcţia de Protecţie a Mediului şi Educaţie Eco-Civică din Primăria Capitalei, are ca obiect, potrivit iniţiatorilor, "deţinerea şi controlul reproducţiei câinilor şi pisicilor în Municipiul Bucureşti".

Conform datelor organizaţiilor neguvernamentale, în Bucureşti sunt peste 30.000 de câini fără stăpân, concentraţi în special în zona pieţelor şi a aglomerărilor de blocuri din cartiere. Zilnic, peste 100 de bucureşteni ajung la medic muşcaţi de câini, potrivit datelor statistice ale spitalelor din Capitală.

Conform unui sondaj Gallup Romania, 70% dintre bucureşteni se declară deranjaţi de prezenţa pe străzi a câinilor fără stăpân, iar aproape 90% dintre locuitorii Capitalei sunt de acord cu sterilizarea câinilor comunitari.