MENIU

Hobiţa, un sat oltenesc cunoscut în întreaga lume datorită lui Brâncuşi

Foto: RTV
Hobiţa, satul unde s-a născut Constantin Brâncuşi

Un sat oltenesc cunoscut pe tot globul! Punctul de plecare pentru un maestru care a schimbat istoria artei. Poarta Sărutului, Masa Tăcerii şi Coloana Infinitului au făcut ca numele nostru să se audă peste tot. Iar acum, operele sale au ajuns să se vândă la cifre fabuloase. Nu-i străin care să nu vină în România şi să nu vrea să ajungă acolo unde s-a născut unul dintre titanii lumii, Constantin Brâncuşi. Realitatea All Inclusive vă duce acasă la el...la Hobiţa, în judeţul Gorj.

Drumul şerpuieşte încet la poalele Munţilor Parâng. Ne îndreptăm spre Hobiţa, mai în nordul Gorjului, pe şoseaua care leagă Târgu Jiu de Tismana. Mergem să ne întâlnim cu Brâncuşi.

E un sat mai vechi de 1500, când apare prin actele vechi. Demult îi zicea Ohabiţa. Pe la 1900, era un cătun liniștit cu două biserici de lemn, cu multe case sculptate priceput, cimitirul era plin de troiţe şi cruci înflorate. Pe atunci, Hobița avea o mulțime de meșteri care îmbinau talentul de constructor cu iscusința unui decorator. Așa că nu e de mirare că Brâncuși a avut destule repere. Acum, localitatea e la fel de senină. Vizitele turiştilor nu mai sunt o surpriză pentru săteni. Toți stiu unde ne îndreptăm - spre casa maestrului.

Ai trecut pragul și te întorci în timp. În 1876. Casa cu cele trei camere, lavițele, ulcelele, războiul de țesut te întorc în copilăria sculptorului.

Nu suntem singurii musafiri. Este plin de oaspeți, toți atenți la povestea lui Brâncuși.

Se naşte în 1876 într-o familie de cioplitori. Erau şase băieţi şi o fată. Merge în sat la şcoală dar încrustează banca cu numele lui şi este pedepsit!

Mama îl duce la școală în satul vecin. La 11 ani fuge de acasă, la Târgu Jiu. Este găsit și adus iar la școală. Neastâmpărat, fuge din nou...de data aceasta la Craiova, unde începe și marea sa aventură.

Pune pariu cu patronul că ciopleşte o vioară. O face şi pentru a fi testată o da unul lăutar să cânte cu ea. La final acesta spune: e mai bună chiar decât a mea!

Ajunge la școala de arte și meserii, apoi la București. A rămas faimos drumul său pe jos până la Paris, unde îl cunoaște pe Rodin, care de altfel îi va fi și discipol.

Mâinile lui au dat opere unice. O lume-ntreagă și-a plecat capul în fața sa, în semn de respect.

A vrut la un moment dat să se întoarcă în România, dar nu i-a fost permis accesul. Câteva luni mai târziu, își donează operele și schițele statului francez. Moare la Paris, la 81 de ani, cu amărăciune în suflet că nu a fost lăsat să se întoarcă acasă.
Mai multe articole despre:
Constantin Brâncuşi sat Parâng sculptor