MENIU

Hobbiţii nu au fost inventaţi de J.R.R. Tolkien, au existat cu adevărat - VEZI FOTO

BBC.co.uk
BBC.co.uk
BBC.co.uk
BBC.co.uk
BBC.co.uk

Oamenii de ştiinţă au descoperit dovezi suplimentare care atestă faptul că "Hobbiţii" indonezieni sunt o specie umană complet separată de pigmei.

Cu o înălţime de doar un metru şi o greutate de doar 30 de kilograme, "Hobbiţii" au trăit pe insula indoneziană Flores până în urmă cu aproximativ 8000 de ani, afirmă cercetătorii.

Echipa care a descoperit micile rămăşiţe în peştera Liang Bua de pe insula Flores susţine că populaţia de "Hobbiţi" aparţinea speciei Homo floresiensis, catalogată în afara grupului Homo sapiens. Aceeaşi echipă afirmă că "Hobbiţii" sunt descendenţii unei specii umane preistorice - posibil Homo erectus - ai cărei indivizi au ajuns pe insula din sud-estul Asiei cu mai mult de un milion de ani în urmă.

 

 

De-a lungul anilor, spun oamenii de ştiinţă, corpurile "Hobbiţilor" s-au micşorat din cauza unui proces de selecţie naturală denumit de către cercetători "island dwarfing" (sistarea procesului de creştere din cauza existenţei într-un mediu insular). Cu toate acestea, unii cercetători afirmă că "island dwarfing" nu justifică dimensiunile mici ale creierului indivizilor acestei specii - 400 cm cubi (1/3 din dimensiunea actuală a creierului uman). În ciuda dimensiunilor reduse ale creierului, "Hobbiţii" erau capabili să producă unelte complexe din piatră.

Un alt studiu, realizat de Eleanor Weston şi Adrian Lister de la Muzeul de istorie naturala din Londra, a analizat fosilele mai multor specii de hipopotami preistorici. Rezultatele au fost comparate apoi cu analiza fosilelor de hipopotami descoperite pe insula Madagascar.

 

"Craniul H. floresiensis este posibil să fie craniul Homo erectus, dar ale cărui dimensiuni s-au redus ca urmare a existenţei într-un mediu insular", afirma Dr. Weston, unul dintre paleontologii muzeului. "Analiza fosilelor de hipopotami pigmei din Madagascar, al căror creier este incredibil de mic în comparaţie cu dimensiunile corpului, sugerează că şi în cazul lui H. floresiensis situaţia este similară, şi că ar putea fi rezultatul izolării pe insulă."