MENIU

Hărdău (PD-L) susţine că MECI a făcut pe genunchi Codul Educaţiei

Foto: Realitatea TV

Senatorul Mihail Hărdău, fost ministru al Educaţiei, consideră că Ministerul Educaţiei şi Cercetării a făcut "pe genunchi" un Cod al Educaţiei, doar pentru a încerca împiedicarea adoptării pachetului legislativ al comisiei prezidenţiale prin asumarea răspunderii.

Hărdău a afirmat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că premierul Emil Boc a anunţat la ultima întâlnire de la Autostrada Transilvania că Guvernul îşi va asuma răspunderea, în luna septembrie, pe pachetul legislativ, iar ulterior MECI a elaborat un Cod al Educaţiei.

"Premierul a spus că la ora actuală sunt mai multe soluţii la analiză la nivelul Guvernului, că fundamentul legilor educaţiei se bazează pe pactul naţional pentru educaţie, bazat pe raportul Comisiei prezidenţiale, conduse de domnul Miclea, că se acceptă soluţii venite din celelalte zone, dacă sunt justificate şi dacă sunt asumate de către profesionişti şi dacă termenul scadent va fi începutul lunii septembrie. Aş vrea să remarc că ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a produs un Cod al Educaţiei, pe genunchi, în câteva săptămâni, ca o posibilă soluţie, apreciez eu, de a bloca pachetul legislativ peeducaţie produs şi propus de comisia prezidenţială", a afirmat fostul ministru duminică, la Cluj. 

Hărdău susţine că majoritatea specialiştilor şi academicienilor susţin pachetul de legi propus de comisia Miclea, în detrimentul celui propus de MECI.

Senatorul PD-L a subliniat că proiectul de lege pe care îl propune comisia prezidenţială nu este deloc nou, el fiind prezentat în 2007 şi a fost cunoscut sub denumirea de Pactul Naţional pentru Educaţiei din februarie 2008. În opinia lui Mihail Hărdău proiectul legislativ propus de comisia prezidenţială a fost îndeajuns dezbătut, el aflându-se acum în Parlament.

Fostul ministru al Educaţiei susţine că PSD încearcă acum "în mod politic, blocarea unei chestiuni profesioniste, e o chestiune cu iz electoral evident", iar decizia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe pachetul de legi privind educaţia reprezintă de fapt o reformă, "în forţă".

Acesta a dat un exemplu din Codul Educaţiei, care prevede extinderea învăţământului obligatoriu la 13 clase, ceea ce va avea "un efect devastator" prin desftiinţarea şcolilor de arte şi meserii, a şcolilor profesionale.

Hărdău susţine că Codul Educaţiei "propus de Ecaterina Andronescu, bineînţeles, la comanda PSD-ului, este profund conservator, este un paleativ la legile care există şi în niciun caz nu va modifica situaţia din învăţământul românesc". 

Mai multe articole despre:
reforma Mihail Hărdău educaţie minister cod adoptare