MENIU

Hambarele din Vrancea sunt pline cu recoltele de grâu de anul trecut

Foto: RTV

S-au bucurat astă-vară de o recoltă bogată la grâu, dar acum nu au ce face cu el. Agricultorii din judeţul Vrancea au rămas cu grâul în silozuri, pentru că preţul pe kilogram a scăzut la jumătate faţă de acum şase luni. Deşi au nevoie de bani, oamenii refuză să vândă până când preţul nu va urca din nou.

În silozurile din Vrancea există acum pe stoc 48.000 de tone de grâu, cu 3.000 mai mult decât necesarul judeţului pe un an întreg. Acesta este şi motivul pentru care preţul grâului este la jumătate faţă de anul trecut.

Grâul nevândut determină o reacţie în lanţ, dacă agricultorii nu vor vinde grâul din hambare, nu vor avea bani şi dacă nu au bani nu pot începe culturile de primăvară. "La ora actuală nici la floarea soarelui nu a fost un preţ bun, a fost un preţ mic, nici la porumb nu a fost un preţ bun, e o conjuctură nefavorabilă în general pe piaţa cerealelor", a declarat procesatorul de grâu, Gelu Scutaru.

Şi firmele de panificaţie sunt afectate. Dacă ar fi cumpărat grâu la preţul actual, pâinea şi produsele s-ar fi ieftinit. Însă pentru că anul trecut au dat aproape dublu pe kilogramul de grâu şi preţul pâinii se menţine. Reprezentanţi Direcţiei Agricole Vrancea spun că în acest moment sunt 17.000 de tone de grâu depozitate în gospodăriile agricultorilor, iar peste 30.000 de tone asteaptă să fie vândute din silozurile firmelor agricole.
Mai multe articole despre:
preţ pâine Vrancea grâu agricultori siloz