MENIU

Guvernul vrea să desfiinţeze profesiile liberale

<p>Guvernul vrea să desfiinţeze profesiile liberale</p>

Ultimele reglementări fiscale au adus o mare "nedumerire" în piaţă, antreprenorii spunând că sunt bulversaţi de impredictibilitatea fiscală. În plus, Guvernul intenţioeanză să anuleze printr-o Hotărîre prevederea din normele de aplicare ale Codului Fiscal care spune că profesiile liberale nu ar constitui activităiți dependente.

Anca Vlad, prim-vicepreședintele Confederației Naționale a Patronatului Român, a explicat miercuri, în cadrul unei întâlniri, că oamenii de afaceri nu mai înţeleg nimic din numărul foarte mare de măsuri fiscale.

"Vrem să se înţeleagă că suntem de acord că trebuie redusă evaziunea fiscală, însă nu mai înţelegem nimic din acest număr foarte mare de măsuri represive", a afirmat Anca Vlad. Conform acesteia, de exemplu, impozitarea bacşişului a creat o "ceaţă" toatală, din care nimeni nu ştie cum să aplice această măsură.

Totodaă, există o ofensivă a Guvernului împotriva profesiilor liberale. O Hotărâre de Guvern lansată de Ministerul de Finanţe în dezbatere publică conţine o prevedere prin care se intenţionează recalificare tuturor persoanelor liber profesioniste.

Altfel spus, se vrea desfiinţarea contractelor încheiate cu liber profesioniştii şi transformarea lor în contracte de muncă.

"Acest proiect de Hotărâre ni s-a prezentat ca fiind o reglementare necesare pentru a ne amorniza cu legislaţia europeană, însă la un anumit punct am observat că se abrogă excepţia prin care profesiile liberale nu pot fi recalificate ca dependente", a afirmat Anca Vlad.

"Ceva nu este în regulă aici", a continuat aceasta, explicând că dacă Hotărârea de Guvern va intra în vigoare cu acel articol, persoanele liber profesioniste vor trebuie să aibă contract standard de muncă.

"Nu putem trece aceste persoane pe contract de muncă întrucât natura activităţii liber profesioniştilor nu ne permite acest lucru. Codul Muncii este extrem de restrictiv", a completat prim-vicepreşedintele Confederației Naționale a Patronatului Român.

Conform datelor Ministerului de Finanţe, în România, sunt înregistraţi aproximativ 400.000 de persoane liber profesioniste.

O astfel de măsură va duce la desfiinţarea sau cel puţin restrângerea semnificativă a ariei de desfăşurare a profesiilor liberale şi a drepturilor de autor, emigrarea profesioniştilor spre alte state europene, scăderea productivităţii cu efect direct asupra dezvoltării economiei româneşti, precum şi creşterea şomajului.

Potrivit HG nr. 44/2004 (Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal), se exceptează în mod necondiţionat profesiile liberale şi drepturile de autor de la reconsiderare fiscală şi, în consecinţă, de la asimilarea veniturilor obţinute în cadrul acestora cu drepturi salariale.

Mai multe articole despre:
null