MENIU

Guvernul moldovean s-ar pregăti să interzică ieşirea din ţară a cetăţenilor în următorii doi ani

Foto: times.ro

Guvernul a elaborat, la insistenţele lui Voronin, un proiect de hotărâre de guvern prin care cetăţenilor Republica Moldova li se va interzice, pentru doi ani, să părăsească ţara şi să meargă la lucru peste hotare, potrivit unor surse din guvern.

În cazul în care comuniştii câştigă alegerile, frontierele Republicii Moldova vor fi închise şi niciun cetăţean simplu nu va mai putea pleca la muncă peste hotare - astfel a caracterizat un expert în domeniu un nou proiect de hotărâre al guvernului, care, deocamdată, nu a fost dat publicităţii.

Executivul motivează această decizie prin faptul că în toamnă bugetul nu va mai putea asigura plata pensiilor, salariilor şi burselor, iar plecarea în masă a moldovenilor peste hotare va afecta şi mai mult veniturile la buget. Chiar şi dintr-un salariu mizer, a declarat expertul citat de Timpul, care a solicitat anonimatul, o sumă se duce la buget, dar, dacă persoana respectivă pleacă peste hotare, nu se poate lua niciun ban de la ea.

Guvernul nu va risca să adopte această hotărâre până la alegeri, ca să nu provoace nemulţumirea populaţiei. Dar, dacă PCRM câştigă alegerile din 29 iulie, nimic nu-l va împiedica să pună în aplicare respectiva hotărâre, susţine cotidianul. 

Guvernul moldovean infirmă categoric, într-un comunicat, informaţia privind elaborarea unui proiect de hotărâre de guvern prin care cetăţenilor Republicii Moldova li se va interzice, pentru o perioadă de doi ani, să părăsească ţara şi să meargă la lucru peste hotare.

Guvernul Republicii Moldova infirmă şi existenţa argumentării prezentate de către publicaţie cu referire la surse din Guvernul de la Chişinău.

"Publicaţia respectivă şi-a permis, în repetate rânduri, să plaseze pe paginile sale informaţii eronate privind activitatea Guvernului care au fost lăsate fără comentariu, până acum", potrivit comunicatului, care se referă la ziarul Timpul.

"În legătură cu publicarea unor informaţii, pe care le calificăm drept aberante, pe prima pagină a ziarului Timpul din 21 iulie 2009, considerăm necesar de a atenţiona mass-media asupra respectării necondiţionate a legislaţiei cu privire la presă şi a normelor de deontologie profesională în exercitarea funcţiilor de informare şi neadmiterea publicării unor insinuări care induc în eroare opinia publică", subliniază comunicatul.