MENIU

Guvernul îşi asumă doar răspunderea formală pe legea unică de salarizare

Foto: RTV

Nemulţumirile sindicatelor dau peste cap programul Guvernului. Cabinetul Boc îşi va asuma doar răspunderea formală pe legea unică de salarizare. Proiectul ar urma să fie trimis Parlamentului abia după ce se va veni cu o nouă formulă şi vor avea loc alte negocieri, spun sindicaliştii.

Guvernul nu a reuşit să ajungă la un acord cu sindicatele pe tema legii unice a salarizării.

"Guvernul îşi va asuma doar de principiu textul, urmând ca spre sfârşitul săptămânii, cel mai probabil joi sau vineri, să avem o nouă întâlnire. Reprezentanţii guvernului ne-au spus că proiectul legii va fi finalizat sâmbătă sau duminică, după ce va avea loc o nouă întâlnire cu noi, pentru a evita conflictele anunţate de diferite categorii de bugetari", a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la ieşirea de la negocieri. El a adăugat că a primit promisiuni că "luni va avea loc depunerea efectivă în Parlament a proiectului legii unitare de salarizare a bugetarilor".

Conform noii grile, cel mai bine plătit bugetar rămâne tot şeful statului. Şefii din Justiţie vor câştiga însă mai mult decât miniştrii şi parlamentarii. 

Reprezentanţii din educaţie au ieşit supăraţi de la negocieri

Dacă pe sindicaliştii din domeniul sanitar, guvernanţii i-au convins repede că noile salarii sunt cele corecte, cu reprezentanţii profesorilor nu le-a mers aşa uşor. Sindicaliştii au ieşit foarte supăraţi de la discuţii şi au recurs la ameninţări. 

\'\'Am fost practic terfeliţi. Efectiv nu a fost negociere. Domnul Pogea, în afară să ţipe, să zbiere habar nu avea de ce se întâmplă. Ne critica la orice moment. A fost fost ceva de neconceput\'\', a spus Anton Hadăr, preşedinte Alma Mater.

\'\'A fost o întâlnire informală, ocazie cu care am aflat că s-a luat o decizie politică. Ba mai mult ni s-a transmis un lucru la fel de important: salariaţii din învăţământ sunt cei care papă banii poporului\'\', a declarat şi Marius Nistor, preşedinte executiv Federaţia Spiru Haret.

Reprezentanţii magistraţilor ameninţă cu represalii în cazul asumării răspunderii pe Legea unică

Reprezentanţii magistraţilor, care au participat la discuţiile de la Guvern pe legea unică de salarizare, au declarat, la finalul negocierilor, că nu au primit asigurări că salariile nu le vor fi reduse anul viitor şi au ameninţat cu represalii în cazul asumării de către Executiv.

"Dacă vor merge pe asumarea răspunderii, s-ar putea ca, în aceeaşi zi, stiloul să fie pus jos de justiţie. Nu am primit asigurări că nu ne vor fi reduse salariile şi nici astăzi nu am primit ultima formă a grilei de salarizare. Cerem, în continuare, ca magistraţii să fie cuprinşi între coeficienţii 8 şi 11, iar reprezentantul ÎCCJ 12", a declarat preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România, Viorica Costiniu.

La rândul său, vicepreşedintele CSM, Bogdan Licu, a declarat că li s-a promis magistraţilor că guvernanţii vor analiza propunerile ce le-au fost înaintate şi că astăzi li se va prezenta varianta finală a proiectului de lege. 

Vicepreşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a declarat că reprezentanţii Executivului au recunoscut, în cadrul întâlnirii de la Guvern, că salariile în justiţie vor scădea cu 55%, prin reducerea sporurilor de stres şi de confidenţialitate.